Het beste Dutch design volgens de internationale jury
DDW 2018

Het beste Dutch design volgens de internationale jury

23-10-2018 14:10 Laatste update: 14:11

Niet één maar drie winnaars koos de internationale jury van de Dutch Design Award, waar samenwerken de toekomst lijkt.

Typerend voor de drie winnaars is de Nederlandse manier van samenwerken. De drie projecten zetten andere designers wereldwijd aan tot verandering van perspectief of aanpak. De internationale jury vindt dit kenmerkend voor de ‘Nederlandse School’.

Grootste Museum van Nederland

Welk museum is het grootste museum van Nederland? Ieder dorp heeft minstens één kerk, die uitblinkt in interieur, kunstwerken en architectuur. Koppel ze aan elkaar en voilà: Het Grootste Museum van Nederland. Deze manier om Nederlandse kerken toegankelijker te maken voor dagjesmensen is bedacht door Fabrique en het Catharijneconvent.

De jury vult aan: "Een goede klant is net zo belangrijk als een goede ontwerper. Alleen al het bestaan van een prijscategorie voor beste cliënt, typeert volgens de internationale juryleden het ontwerpklimaat in Nederland. De samenwerking met overheden, bedrijven en andere belanghebbenden is bij succesvolle projecten gelijkwaardig, open en met een vleugje humor."

Cow&Co

Een vleugje humor is ook te vinden is bij het speculatieve project Cow&Co (Anastasia Eggers & Ottonie von Roeder), dat koeien aan het roer van hun eigen circulaire melkproductie plaatst. De jury noemt het ‘een mooi denkexperiment’, dat vragen oproept op over de afstand die we creëren tot de herkomst van ons voedsel en de autonomie van dieren. Een combinatie die erkenning verdient, maar volgens de jury ook internationaal relevantie heeft door de eenvoud en herkenbaarheid van de koe als symbool.

Zaligebrug 

Een brug bouwen die zijn werk niet goed doet. Dat kan alleen in Nederland, meent de internationale jury. Alleen al de vergadering waarin dit is voorgesteld, verdient volgens hen een prijs. De jury roemt ook het lef van de opdrachtgever. Het ontwerp van de Zaligebrug (NEXT Architects) maakt de fluctuatie van het waterpeil op een heel concrete manier zichtbaar en voelbaar, een prachtige verbeelding van (een van) de effecten van klimaatverandering die de gebruiker letterlijk deel laat uitmaken van die gevolgen.