Android-apps misbruikt voor grote reclame-fraude
Miljoenen schade

Android-apps misbruikt voor grote reclame-fraude

24-10-2018 11:49 Laatste update: 11:49

Zeker 125 Android-apps zijn misbruikt door gewiekste fraudeurs die er onterecht tientallen miljoenen dollars aan reclamegeld mee hebben verdiend.

Het frauduleuze netwerk van apps werd opgezet achter het bedrijf 'We Purchase Apps', ontdekte BuzzFeed News. Dat bedrijf nam bestaande apps over en plaatste die onder beheer van verschillende brievenbusfirma's. In de apps werden reclames getoond, waarbij de adverteerder betaalt per aantal bekeken advertenties.

Bots deden echte gebruikers na

De apps werden gewoon in de lucht gehouden, maar het gedrag van de gebruikers werd nauwkeurig bijgehouden. Dat gedrag van echte gebruikers werd daarna aan een groot botnet geleerd. Die programma's werden als gebruikers losgelaten op de apps die de fraudeurs hadden overgenomen.

De bots vielen niet op, omdat hun gedrag overeen kwam met dat van de echte gebruikers en omdat er ook nog echte gebruikers van de apps waren. De apps leken door de opgepompte gebruikscijfers echter veel populairder dan ze in werkelijkheid waren. Zo wisten de fraudeurs honderden miljoenen aan reclamegeld te verdienen.

Google trapte er ook in

Ook Google zelf zou in het geraffineerde fraudenetwerk zijn getrapt. Google is één van de grootste online adverteerders en heeft tal van maatregelen tegen dergelijke fraude met advertenties. Toch viel deze aanpak blijkbaar niet op dankzij het mengen van legitieme gebruikers en geautomatiseerde gebruikers die erg op echte gebruikers leken.

Google heeft inmiddels een deel van de frauduleuze apps uit de Play Store verwijderd, meldt het bedrijf in een verklaring. Google schat dat er voor zo'n 10 miljoen dollar aan advertentiegelden onterecht is uitgekeerd. Fraudedetecteur Pixalate stuitte in juli echter al op een deel van het betreffende netwerk en schatte de jaarlijkse schade van één app toen al op 75 miljoen dollar per jaar. 

Kijk ook: 'Waarom Android beter is dan iOS'