'Nieuw Samsung-toestel krijgt gaatje in plaats van notch'
Tot het gaatje

'Nieuw Samsung-toestel krijgt gaatje in plaats van notch'

26-10-2018 08:44 Laatste update: 08:49

Bij de nieuwe Samsung Galaxy A8s zouden niet alleen de schermranden ontbreken, maar ook de notch. In plaats daarvan krijgt het toestel een cameragaatje aan de bovenkant van het scherm.

Het gaatje zou de selfiecamera bevatten en mogelijk ook nog wat sensoren. Daarmee komt de noodzaak voor een notch (de inkeping bovenin het scherm) te vervallen. Volgens Samsung zal de Galaxy A8s het eerste toestel zijn dat van deze technologie gebruikmaakt.

De Zuid-Koreaanse fabrikant zal de Galaxy A8s vermoedelijk in december of januari onthullen, voorafgaande aan de presentatie van de Galaxy S10. De introductie van dat topmodel wordt verwacht in februari 2019, tijdens het Mobile World Congress (MWC) in Barcelona.

Rand- én notchloos

Het ontwerp van de A8s (een render van het concept) laat zien dat Samsung tot het gaatje gaat om af te komen van de notch. Eerder deze week werd al bekend dat de smartphonefabrikant van plan is om in nieuwe toestellen niet alleen de vingerafdrukscanner, maar ook de selfiecamera en de speakers in het scherm te verwerken.

Samsung zou deze technologie, waardoor een volledig rand- én notchloos scherm mogelijk is, volgend jaar al willen toepassen. Het is nog niet duidelijk of het bedrijf de vernieuwingen al in de Galaxy S10 zal gebruiken.

Uitschuivende camera's

Meerdere Chinese fabrikanten hebben de afgelopen tijd in nieuwe smartphones een andere manier gevonden om zonder een notch te gebruiken tot zeer dunne schermranden te komen. Onder meer Xiaomi, Oppo, Vivo en Huawei introduceerden toestellen met camera's die uit de bovenkant schuiven zodra de gebruiker een foto wil maken. 

Kijk ook: review van Oppo Find X