Wetenschappers maken bakstenen met urine
Zeik-cement

Wetenschappers maken bakstenen met urine

26-10-2018 12:07 Laatste update: 12:07

Wetenschappers van de Universiteit van Kaapstad zijn er in geslaagd om een baksteen te maken met behulp van menselijke urine.

De gebruikte technologie is afgeleid van de wijze waarop in de natuur schelpen worden gevormd, stelt Dyllon Randall van de Universiteit van Kaapstad. Door een complexe chemische reactie is het mogelijk om zandkorrels in elke gewenste vorm te krijgen - waaronder dus nu ook in de vorm van een baksteen.

Het idee om op deze manier stenen te laten 'groeien' bestaat al langer, maar in het verleden werd daarbij gebruik gemaakt van synthetische oplossingen. De wetenschappers van de Universiteit van Kaapstad hebben de primeur met het daadwerkelijke gebruik van menselijke urine voor de productie van stenen.

Geen verhitting nodig

Het is mogelijk om stenen voor verschillende toepassingen te maken. "Hoe langer je de bacteriën hun gang laat gaan bij het vormen van het cement, hoe sterker het product zal worden", legt Randall uit.

Voordeel van de door de Zuid-Afrikaanse wetenschappers ontwikkelde productiemethode is bovendien dat de stenen gewoon gevormd kunnen worden bij kamertemperatuur. Reguliere stenen worden tijdens het productieproces doorgaans verhit tot een temperatuur van ongeveer 1400 graden.

De restproducten uit de urine kunnen volgens Randall worden gebruikt in kunstmest. "Je kunt dus verschillende producten maken uit iets dat eigenlijk als afval wordt beschouwd."

Fles zet je urine om in drinkwater en laadt je telefoon op

Meer tech-video's? Volg het Bright YouTube-kanaal