Missie naar Mars

NASA test met succes parachute voor Marslanding

30 oktober 2018 13:07

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft met succes een supersonische parachute getest die de Marsrover in 2021 veilig op de rode planeet moet zetten.

NASA heeft met de test van supersonische ruimteparachute een record gebroken. Volgens een woordvoerder was dit niet alleen de snelst ontplooiende parachute van dit formaat, maar ook de zwaarst belaste parachute die het overleefde. Dat record is op zich niet zo belangrijk, maar de succesvolle test wel. Er staat namelijk bijna 2 miljard euro op het spel. Dat is ongeveer het kostenplaatje van NASA's Mars 2020-missie

In de zomer van 2020 lanceert NASA een raket met de Marsrover aan boord. Die moet begin 2021 op Mars landen en op zoek gaan naar fossiele sporen van micro-organismen. De Mars 2020 Rover is gebaseerd op de Curiosity Rover die onderzoek doet naar de geologie op de rode planeet en onderzoekt of er ooit leven op Mars mogelijk was.   

De missie staat of valt letterlijk met een succesvolle landing. NASA testte al meerdere parachutes. De nieuwe test, die plaats vond op 23 kilometer hoogte in de atmosfeer, was een groot succes, aldus NASA maandag.

De luchtdichtheid op die hoogte boven de aarde komt overeen met de luchtdichtheid waarmee de parachute te maken krijgt tijdens de toekomstige Marslanding. De extreem hoge piekbelasting van 37.000 kilogram zorgt voor een grote marge, want die ligt 85 procent hoger dan de parachute zal ondergaan tijdens de echte landing.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

NASA toont concept van enorme Mars-rover