Verlamde Nederlander loopt weer dankzij implantaat
Doorbraak

Verlamde Nederlander loopt weer dankzij implantaat

01-11-2018 20:31 Laatste update: 21:24

Drie verlamde mannen, onder wie een Nederlander, kunnen dankzij een implantaat dat hun ruggenmergzenuw stimuleert weer enigszins lopen of hun benen bewegen.

De 35-jarige Gert-Jan Oskam werd zeven jaar geleden aangereden door een auto. Door een gedeeltelijke dwarslaesie raakte hij verlamd. Dankzij Zwitserse wetenschappers, die een soort pacemaker voor de rug ontwikkelden, heeft Oskam nu weer zijn eerste stappen gezet. Hij kan nu in 6 minuten weer zo'n 80 meter lopen met behulp van krukken.

De Zwitser David M'zee, die ook zeven jaar geleden verlamd raakte, kan dankzij de nieuwe uitvinding bijna een kilometer lopen. Een andere patiënt kan weliswaar niet meer lopen, maar wel in een ligfiets zijn benen enigszins gebruiken om te trappen.

Hersensignaal versterkt

De zenuw in de ruggenwervels is bij verlamde patiënten beschadigd en kan geen signalen van het brein naar de benen overbrengen. Het implantaat versterkt deze signalen, zodat de beenspieren ze toch ontvangen.

Het implantaat is nog niet geschikt om patiënten geheel zelfstandig te laten lopen, mede omdat het nog oncomfortabel is.

Zenuw groeit weer

Het implantaat heeft mogelijk een baanbrekende bijwerking. Doordat het weer signalen doorgeeft, blijkt dat de beschadigde ruggenmergszenuw opnieuw begint te groeien en zo de verbinding met de hersenen deels herstelt. De onderzoekers hopen dat sommige verlamde patiënten dankzij dit zenuwherstel toch weer enigszins beweging in hun benen terugkrijgen.

Het team onder leiding van wetenschapper Grégoire Courtine heeft de onderzoeksresultaten deze week gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature. Door de positieve resultaten van de kleine klinische proef willen ze nu grotere tests in Europa en de VS opzetten.

Kijk ook: weer lopen dankzij een robotpak