Beeld © ANP
Beeld © ANP
RTL Nieuws

Kinderopvang verliest kort geding: rijverbod stint blijft van kracht

1 november 2018 13:12

Kinderdagverblijven mogen met hun stint niet weer de weg op. Dat heeft de rechtbank in Utrecht in een kort geding besloten. Het kort geding was aangespannen door opvang Het Kinderstraatje uit Almere.

De rechter bevestigde het standpunt van minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat, dat er twijfel is over de veiligheid van de stint en dat nader onderzoek nodig is. "De minister overweegt dat de verkeersveiligheid alle andere belangen aan de kant zet en dat is niet onredelijk.''

Meerdere incidenten

Het besluit van de minister om de stint van de weg te halen was 'gebaseerd op meerdere ernstige incidenten die verband houden met de rem'. "De stints konden alleen stoppen door de contactsleutel om te draaien, soms terwijl hij op maximale snelheid reed.''

De rechter merkte op dat het onderzoek naar de veiligheid van de bolderkar wel haast heeft. "De minister zal voortvarend te werk moeten gaan, zodat alle betrokkenen niet onredelijk lang in onzekerheid verkeren.''

Minister Van Nieuwenhuizen reageert op de uitspraak van de rechter door te zeggen dat ze begrijpt hoe vervelend het is voor veel gebruikers van de Stint, maar dat voor haar 'de veiligheid echt voorop' staat. "Uiteraard wil ik zo snel mogelijk duidelijkheid bieden over of en hoe de Stint weer veilig de weg op kan."

Ze wijst op het nu lopende onderzoek van TNO. "Totdat die uitkomsten bekend zijn, neem ik dan ook geen besluit. Ik verwacht de uitkomsten van het TNO-onderzoek rond de jaarwisseling. Dat is het eerste moment waarop ik mij zal beraden op de volgende stappen", zegt Van Nieuwenhuizen.

Melding

Het ministerie haalde stints op 1 oktober van de weg en onderzoekt de veiligheid ervan, nadat bij een ongeluk in Oss vier kinderen verongelukten toen zo'n voertuig onder een trein kwam.

Er zijn volgens het departement 'op zijn minst grote twijfels of de verkeersveiligheid nog is te waarborgen'. Daar valt wel iets op af te dingen, blijkt uit een reconstructie van RTL Nieuws. De minister misbruikte een melding over een stint waar problemen mee waren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ministerie misbruikte verklaring over stintproblemen: 'We zijn politieke speelbal geworden'

Kinderopvang Het Kinderstraatje is een eenmanszaak, met de stint als enige mogelijke vervoermiddel. De advocaat noemde tijdens de zitting de beslissing om de stints van de weg te halen veel te drastisch. "Als een bepaald busje ineens in brand vliegt, worden ook niet meteen al die busjes van de weg gehaald."

De Tweede Kamer debatteert vanavond met minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) over het vervoermiddel en de onjuiste informatie die zij verstrekte over een politieverklaring over de stint. Dat blijkt uit een verklaring van het Openbaar Ministerie (OM) aan RTL Nieuws. De stint werd verboden, mede op basis van een onjuist en onvolledig proces-verbaal.

Dat debat kan je vanavond rechtstreeks volgen in ons liveblog.

Kinderdagverblijven in problemen door stint-verbod:

Kinderdagverblijven hebben een groot probleem met het vervoeren van kinderen, omdat de stint de weg niet op mag.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Proces-verbaal stint duikt alsnog op: Van Nieuwenhuizen onder vuur