Beeld © Getty Images
Beeld © Getty Images
RTLZ

Spotify groeit rustig door en boekt eerste winst ooit

1 november 2018 13:35

Muziekstreamingdienst Spotify heeft voor het eerst in zijn bestaan een kwartaal afgesloten met winst. Voor die 43 miljoen euro was wel een belastingteruggave nodig. Tegelijkertijd groeit het aantal gebruikers rustig door tot 191 miljoen mensen die minstens een keer per maand inloggen.

Het aantal Spotify-gebruikers groeide de afgelopen drie maanden met 28 procent ten opzichte dezelfde periode vorig jaar, blijkt uit de kwartaalcijfers van het bedrijf.

Het overgrote deel van die mensen hebben een gratis account. Van de 191 miljoen Spotify-abonnees hebben er 87 miljoen een betaalde account.

Eerste winstgevende kwartaal

De omzet van het bedrijf groeide het afgelopen kwartaal met 31 procent tot 1,35 miljard euro. Spotify verdient het meest aan de betalende abonnees. Die inkomsten vormen bijna 90 procent van de inkomsten.

Doordat het bedrijf een belastingteruggaaf kreeg van 125 miljoen euro, komt het nettoresultaat dit kwartaal uit op een winst van 43 miljoen euro.

Eigenlijk rode cijfers

Zonder die meevaller schrijft Spotify nog steeds rode cijfers, ondanks de groei in het aantal abonnees, blijkt uit de kwartaalcijfers.

Het operationele verlies, voor aftrek van kosten, steeg met 92 procent ten opzichte van dezelfde periode in het afgelopen jaar. Het verlies bedraagt 6 miljoen euro. Dat is exclusief financieringslasten, zoals rente, en belastingafdracht.

Als je de eerste negen maanden bekijkt, ziet het plaatje er wel wat anders uit. Want ondanks de belastingmeevaller, blijft er dan een verlies over van ruim een 0,5 miljard.

Verwachtingen

De muziekstreamingdienst heeft de verwachtingen voor dit jaar iets bijgesteld. Het rekent op 199 miljoen tot 206 miljoen gebruikers. Analisten rekenden vooralsnog op 208 miljoen gebruikers aan het einde van dit jaar.