V.l.n.r. Thomas van der Vlugt, Giel de Winter en Stefan Jurriens van StukTV. Beeld © ANP
V.l.n.r. Thomas van der Vlugt, Giel de Winter en Stefan Jurriens van StukTV. Beeld © ANP
RTLZ

Tv maken voor YouTube: nieuwe standaard of 'leuke aanvulling'?

2 november 2018 16:25

Mediabedrijf Talpa kocht deze week het populaire YouTubekanaal StukTV om daarmee 'ook in het online social domein hét Nederlandse mediabedrijf te worden'. Kunnen televisiezenders, in de strijd om de jonge kijkers, niet meer om YouTube heen?

StukTV heeft 1,9 miljoen abonnees en is hiermee één van de meest populaire YouTubekanalen van Nederland. Interessant dus voor Talpa, dat het grootste multichannelnetwerk van Nederland wil worden. StukTV-oprichter Giel de Winter gaat zich bezighouden met de ontwikkeling van nieuwe formats en 'originals', zowel voor YouTube als tv.

Peter Verhoef, hoogleraar marketing aan de Rijksuniversiteit Groningen, noemt de zet van Talpa 'strategisch slim'. "Talpa werkt echt crossmediaal en wil overal zichtbaar zijn." Het aantal kijkers per uitzending kan oplopen tot 500.000, zegt hij. "En dat is meer dan NPO 3, de jongerenzender van de publieke, voor uitzendingen op tv haalt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

StukTV gaat naar Talpa

Kennis en kunde in huis halen

Ook Mark Deuze, hoogleraar Mediastudies aan de Universiteit van Amsterdam, noemt de aankoop een goede zet. "Het is interessant voor adverteerders omdat ze een breed publiek kunnen bereiken op verschillende kanalen", zegt hij tegen RTL Z. "Talpa kan er zelf ook wat van leren: ze halen met de koop competenties in huis die ze nog niet hadden."

En die hebben ze wel nodig, stelt hij, om de crossmediale ambities te halen. "Nu is het nog een bedrijf met veel oude media, en dat willen ze veranderen."

Televisie versus YouTube

Van alle jongeren tussen de 13 en 19 jaar zit 43 procent dagelijks voor de televisie, blijkt uit de MediaMonitor 2018 (pdf). Bij 65-plussers ligt dat percentage op 90 procent. Tegelijk nam het aantal Nederlanders dat dagelijks naar YouTube kijkt afgelopen jaar toe van 1,7 miljoen naar 2,2 miljoen. 

Vol inzetten op YouTube

Traditionele televisiebedrijven kijken soms jaloers naar kijkcijfers op YouTube. Het aantal kijkers op dit platform groeit nog altijd in Nederland, en er worden veel meer jongeren bereikt dan op tv. Ze kunnen filmpjes kijken van wie, waar en wanneer ze willen en de content sluit vaak beter aan op de doelgroep.

Dat betekent niet dat televisiemakers en -bedrijven nu vol moeten inzetten op YouTube, denkt Verhoef. "Die YouTube-kanalen zijn concepten, die vanuit de markt gemaakt worden. Niet vanuit de televisiebedrijven zelf. Nu hebben bepaalde kanalen veel volgers, maar is dat over twee, drie jaar ook nog zo?"

'Geen programma's direct doorzetten op YouTube'

Deuze zegt dat televisiezenders dan ook geen eigen content moeten gaan doorzetten op YouTube. "Je kunt wel content maken voor YouTube, maar iets uit eigen stal doorplaatsen werkt niet goed." Volgens hem is dat ook niet handig naar adverteerders toe.

Bovendien, zegt Verhoef, zijn er televisieprogramma's die juist op televisie nog altijd kijkers trekken, zoals 'Goede Tijden, Slechte Tijden' en 'Boer zoekt vrouw'. De vraag is of die programma's net zo'n groot bereik zouden hebben als ze alleen op YouTube weggezet zouden worden.

Hoe content gemaakt wordt op YouTube is voor zenders wel interessant, denkt Deuze. Hij doelt met name op de taal die hier gesproken wordt en de manier waarop de doelgroep wordt benaderd. "Ik denk dat de makers van StukTV dit binnen heel Talpa mogen gaan vertellen."

De tekst loopt door onder de video.

Dit is StukTV

Botsende culturen

Hij plaatst daarbij wel een kanttekening. "Want die kruisbestuiving binnen mediabedrijven werkt in de praktijk bijna nooit. Je hebt te maken met botsende culturen, verschillende media spreken andere talen." 

Zo is televisiemaken iets heel anders dan een vlog maken of een stuk voor een site tikken. "Die samenwerking gaat alleen werken als er op de vloer heel goed gemanaged wordt."

YouTube 'voor erbij'  

Beide hoogleraren denken kortom dat YouTube voor televisiezenders iets voor erbij is. Adverteerders zullen dat waarderen, al is niet iedereen per definitie overtuigd van de kracht van YouTube, stellen zij.

Zo wijst Verhoef op Procter & Gamble, bekend van Pampers en Gillette, dat vorig jaar voor 100 miljoen dollar aan online advertenties schrapte omdat die te weinig gevolgen hadden voor de verkoop. "YouTube is een aanvulling op televisie, geen vervanging van."