Facebook Beeld © ANP
Facebook Beeld © ANP
'81.000 accounts getroffen'

Gestolen privéberichten Facebook-gebruikers te koop

2 november 2018 15:22

Hackers bieden gestolen privéberichten van Facebook-gebruikers aan voor 10 cent per gebruiker. Het gaat om gegevens van tienduizenden gebruikers, meldt de BBC.

De hackers claimen tegenover de BBC dat zij de privéberichrten hebben van 120 miljoen accounts, maar volgens de omroep is dat aantal vermoedelijk overdreven. De meeste getroffen gebruikers zijn afkomstig uit Oekraïne en Rusland, maar ook gebruikers uit andere landen lijken het slachtoffer te zijn geworden.

De dieven zouden de privéberichten hebben bemachtigd via kwaadaardige browser-extensies. “We hebben inmiddels contact gehad met de browsermakers om ervoor te zorgen dat de betreffende kwaadaardige extensies niet langer gedownload kunnen worden via hun sites”, verklaart Facebook-woordvoerder Guy Rosen tegen de BBC.

Schoonzoon

De BBC kwam het aanbod van privéberichten op het spoor toen een gebruiker met de nickname FBSaler een bericht plaatste op een Engelstalig forum: “Wij verkopen persoonlijke informatie van Facebook-gebruikers.”

De BBC nam contact op met vijf Russische Facebook-gebruikers om te controleren of de aangeboden privéberichten inderdaad van hen afkomstig waren. Dat bleek het geval te zijn. Het ging onder meer om een intiem gesprek tussen twee geliefden en om berichten van iemand die klaagde over een schoonzoon.

Beveiligingsbedrijf Digital Shadows stelde vervolgens vast dat de privéberichten van minimaal 81.000 gebruikers op straat liggen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Facebook wil groot cybersecuritybedrijf kopen'

Tips: verander je Facebook-instellingen

Meer tech-video's? Volg het Bright YouTube-kanaal