Beeld © Menno Swart
Beeld © Menno Swart
Batterijtest

'Accu iPhone XS eerder leeg dan die van iPhone X'

2 november 2018 19:59

Accu's van nieuwe smartphones die dit jaar zijn uitgebracht, houden het vaak minder lang vol dan die van de toptelefoons van vorig jaar.

Zo houdt de iPhone XS er 21 minuten eerder mee op dan de iPhone X uit 2017, en scheidt de Google Pixel 3 er een half uur eerder mee uit dan de Pixel 2, concludeert de Washington Post op basis van eigen onderzoek. De resultaten van de krant worden bevestigd door verscheidene andere reviewers - al zijn de resultaten wel sterk afhankelijk van de gekozen testmethode.

Batterijen worden elk jaar gemiddeld 5 procent beter, maar de energievraag van smartphones groeit sneller dan 5 procent, vertelt Nadim Maluf, die is gespecialiseerd in de optimalisatie van accu's, aan de Washington Post. Niet alleen omdat we onze smartphones intensiever gebruiken, maar ook door hogere schermresoluties en complexere apps. De komst van 5G zal een extra belasting vormen voor accu's.

Oled presteert slechter

Uit het Washington Post-onderzoek blijkt dat de geavanceerdere schermen een zware belasting vormen voor de batterijen. Zo presteren toestellen met oled-schermen en schermen met hogere resoluties slechter.

Dat verklaart waarom bijvoorbeeld de iPhone XR het als een van de weinige toestellen van dit jaar juist wel beter doet dan toestellen uit eerdere jaren. De XR heeft een lcd-scherm (geen full-hd), terwijl de XS juist een oled-scherm met meer pixels heeft. De XR houdt het daarom drie uur langer vol dan de XS. Niet slecht voor een toestel dat 300 euro goedkoper is.

Grotere batterij

Het andere toestel dat het beter deed in de Washington Post-test is de Galaxy Note 9 van Samsung. De goede prestaties van de Note 9 zijn te danken aan de grotere accu. In plaats van de batterij van 3300 mAh die in de Note 8 zat, heeft het nieuwe toestel een 4000-mAh-batterij.

Nadeel van zo'n grotere batterij is dat het toestel zwaarder wordt en het gevaar bij een eventuele ontplofte batterij groter is.

Kijk ook: de iPhone XS Max getest

Review: iPhone XR