ūüöÄ

SpaceX-schip met helikopterdek moet astronauten redden

6 november 2018 09:49

Het reddingsschip Go Searcher is nu uitgerust met een plek voor de helikopter en een mini-ziekenhuis.

Naast het verbeteren van zijn raketten, breidt het ruimtevaartbedrijf SpaceX van Elon Musk ook zijn vloot steeds verder uit. Het bedrijf heeft al meerdere autonome schepen die landende raketten weten op te vangen op volle zee, maar nu heeft het reddingsschip Go Searcher een paar flinke updates gekregen. Dat schrijft ruimtevaartorganisatie NASA.

Het 'recovery ship' is uitgerust met een helikopterdek en een medische behandelingsruimte, oftewel een klein ziekenhuis. Astronauten die gewond raken bij de landing op aarde, kunnen nu snel geholpen worden en naar een ziekenhuis worden gevlogen. De faciliteit is inmiddels getest en klaar voor gebruik.

Oceaanlanding

In een normale situatie zal het ruimtevaartuig van SpaceX landen in de oceaan bij Florida, waarna Go Searcher de capsule via een kraan op het dek zal tillen. Daarna volgt ter plekke een medische inspectie, waarna de astronauten naar een nabijgelegen vliegveld worden vervoerd, om terug te gaan naar Houston.

Dit was allemaal al mogelijk voor de upgrade van Go Searcher, maar nu kan het dus ook uit de voeten in noodsituaties.

Vanaf 2019

Het schip is bedoeld voor de nieuwe missie van SpaceX om met het ruimtevaartuig Crew Dragon (ook wel Dragon 2 genoemd) NASA-bemanning van en naar het International Space Station (ISS) te brengen. De eerste vlucht staat gepland in januari 2019. Dit zal nog zonder passagiers zijn, maar in juni 2019 stappen de eerste mannen en vrouwen aan boord.

De Crew Dragon is de doorontwikkeling van Dragon 1, waarmee SpaceX al enkele jaren vracht naar het ISS brengt. Het ruimtevaartuig kan tot zeven passagiers meenemen. De landing van de Crew Dragon gebeurt met name via parachutes.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

SpaceX stelt plan ruimtetoerisme uit

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Mislukt: raketdeel SpaceX weer naast enorm net geland