Politie keek live mee bij chatberichten criminelen: 'Knappe prestatie'
Vergeldingsactie voorkomen

Politie keek live mee bij chatberichten criminelen: 'Knappe prestatie'

06-11-2018 18:21 Laatste update: 21:06

Doordat de politie een tijdlang heeft kunnen meekijken met het berichtenverkeer van criminelen, zijn meer dan honderd verdachten in beeld gekomen en is een aantal misdrijven verijdeld of opgelost. Het Openbaar Ministerie noemt het een 'unieke inkijk' in de criminele wereld.

De verdachten die gebruikmaakten van een zogeheten cryptotelefoon van IronChat, dachten dat ze ongestoord met elkaar konden chatten. In werkelijkheid was de politie binnengedrongen in de chat-app. Op die manier werd meegekeken in ruim 250.000 berichten.

Wantrouwen

Tot nu toe zijn veertien verdachten gearresteerd, maar in totaal heeft de politie ruim honderd mensen op de korrel. De reden om de zaak nu al naar buiten te brengen, was het toegenomen wantrouwen onder criminelen, vertelde het hoofd van de Regionale Recherche, Aart Garssen. Er werd een vergeldingsactie in Twente verijdeld waarbij vier mensen werden opgepakt. 

De politie was de cryptotelefoons, verkocht onder de naam IronPhone, op het spoor gekomen in een ander onderzoek. "Via de peperdure toestellen chatten criminelen met elkaar over geld, wapens, drugs en plannen", legde Garssen uit op een persconferentie. 

Nog nooit gebeurd

Hoe lang de politie heeft meegekeken, wilde hij niet zeggen. Wel wilden de politie en het Openbaar Ministerie kwijt dat de afgelopen tijd bij verschillende invallen contant geld, wapens en grote hoeveelheden harddrugs zijn gevonden.

Officier van justitie Miranda van Turennout zei dankzij het meekijken doorbraken te verwachten in lopende onderzoeken en bij het opstarten van nieuwe strafzaken. "We hebben een unieke kijk in de criminele wereld gehad. Volgens ons is dit nog nooit gebeurd in Nederland of Europa."

'Knappe prestatie'

RTL Nieuws-techjournalist Daniël Verlaan noemt de politieactie 'een knappe prestatie'. Hij zet vraagtekens bij IronChat en de speciaal geprepareerde telefoons. Het gebruikte versleutelingsprotocol, OTR, is volgens Verlaan op zichzelf prima, maar door de makers 'hoogstwaarschijnlijk' niet goed toegepast.

De toestellen kostten ongeveer 1500 euro voor een half jaar. Ze hadden een speciale 'paniekknop' waarmee alle gegevens in één keer konden worden gewist, zegt de politie. De leveranciers van de toestellen zijn vrijdag aangehouden. Het gaat om een man van 46 uit Lingewaard en een 52-jarige man uit Boxtel.