One UI

Samsung maakt bedienen grote smartphones makkelijker

8 november 2018 15:06

Samsung heeft een nieuwe software-interface gepresenteerd die het makkelijker maakt om grote smartphones met één hand te bedienen.

Samsung presenteerde bij zijn ontwikkelaarscongres woensdagavond niet alleen een voorproefje op zijn vouwbare telefoon, maar ook nieuwe interface voor normale smartphones. Het nieuwe One UI verdeelt het scherm van telefoons als het ware in twee delen: alle bediening komt op het onderste deel van het scherm, het kijkgebied komt op het bovenste deel.

Zo moet je alle knoppen gewoon met je duim kunnen bereiken, wat met veel recente grote smartphones niet meer mogelijk is. De nieuwe interface wordt doorgevoerd in alle standaardapps van Samsung, van het thuisscherm tot de wekker, berichten en foto's. Ook wordt de interface tussen al die apps gelijkgetrokken, met rondere knoppen en meer kleur. Ook wordt een donkere modus toegevoegd.

App-makers moeten ervoor kiezen

Nadeel is wel het hier alsnog gaat om een Android-skin, die Samsung over Android 9 Pie heen legt. Het is aan app-ontwikkelaars om straks te kiezen voor One UI van Samsung, of toch voor het standaarduiterlijk dat Google zelf voor Android 9 heeft bedacht. Google zelf plaatst in Android 9 nog wel tal van knoppen bovenin beeld.

One UI wordt als onderdeel van de Samsung-update naar Android 9 in eerste instantie uitgerold naar de Galaxy S9, S9 Plus en Note 9 vanaf januari 2019. Een bètaversie is later dit jaar al beschikbaar.

Samsung gaat ook aan de notch

Samsung toonde tijdens zijn conferentie ook dat het eindelijk overstag gaat voor de scherminkeping, de zogeheten notch. De inkeping werd door de iPhone X populair, waarna vrijwel alle makers van Android-telefoons volgden met een eigen toestel met 'notch', op Samsung na.

Nu heeft Samsung vier nieuwe schermtypen gepresenteerd, waarvan drie met inkeping. Het gaat om de schermen Infinity U, V en O. De letters slaan op de vorm van de scherminkeping; de U en V hebben een notch in die vorm, midden aan de bovenste schermrand. De Infinity O biedt eens scherm waar in de bovenhoek een ronde uitsparing voor de camera zit.

Het letterloze Infinity-scherm moet helemaal vrij zijn van inkepingen, en een toestel bieden dat over de hele voorkant scherm heeft, zonder randen. Samsung ging niet dieper op dat ontwerp in, waarschijnlijk omdat die versie er binnenkort nog niet is. Bedrijven moeten nog uitvogelen hoe ze sensoren en camera's onzichtbaar in het scherm kunnen bouwen. Ook Samsung dus, dat Apple vorig jaar nog uitlachte om de notch op de iPhone X.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Samsung toont telefoon met opvouwbaar scherm


Getest: Samsung Galaxy Note 9