'Bedrijven mijden gehypete term blockchain'
DLT is nieuwe blockchain

'Bedrijven mijden gehypete term blockchain'

12-11-2018 11:41 Laatste update: 14:45

Bedrijven blijven geïnteresseerd in gedistribueerde grootboektechnologie, maar beginnen de term 'blockchain' te mijden.

Analisten van Forrester waarschuwen voor een 'blockchain-winter' als gevolg van de hype en onrealistische voorspellingen over wat blockchain-technologie allemaal vermag. Zij doen dat in een rapport met voorspellingen voor 2019.

Hoewel Forrester kritisch is over de term blockchain, blijven de analisten opmerkelijk optimistisch over de toepassingen van de technologie. Zij stellen vast dat veel bedrijven de term blockchain laten vallen en in plaats daarvan kiezen voor 'gedistribueerde grootboektechnologie', oftewel 'distributed ledger technology' (DLT).

Volgens Forrester roept de blockchain bij menigeen associaties op met het 'wilde westen' van de crypto-munten.

Commercials

"Belangstelling voor DLT blijft hoog, terwijl CIO's en besluitvormers bij bedrijven proberen vast te stellen wat deze technologie betekent voor hun organisaties en wat voor actie ze moeten nemen", schrijven de analisten.

Forrester: "Op het gebied van tools en diensten zullen we gestage en voorzichtige vooruitgang zien. 'Voorzichtig' omdat niet bewezen is dat DLT een belangrijke, betrouwbare inkomstenstroom kan zijn voor software- en service-aanbieders, en dat zal in 2019 niet veranderen."

IBM investeert nog altijd veel in de blockchain. Het bedrijf heeft maar liefst 1500 werknemers in dienst die zich bezighouden met de technologie. Ook in commercials besteedt IBM nog altijd aandacht aan de blockchain.

Verzesvoudiging beurskoers

Ook Axios stelt vast dat de blockchainkoorts bij het bedrijfsleven weer gezakt is. Uit een inventarisatie van de site blijkt dat bedrijven de term blockchain veel minder vaak laten vallen bij de presentatie van de kwartaalcijfers. Sinds de top eerder dit jaar is het aantal vermeldingen van blockchain met 80 procent gedaald.

De tijd dat de beurskoers van een bedrijf omhoog schoot als het de term blockchain in de naam opnam, ligt ook alweer een tijdje achter ons. Toen het Amerikaanse biotechbedrijf Bioptix vorig jaar zijn naam in Riot Blockchain veranderde, verzesvoudigde de beurskoers.