'Auteursrechtwet EU bedreigt inkomen YouTubers'
Brief YouTube-ceo

'Auteursrechtwet EU bedreigt inkomen YouTubers'

12-11-2018 14:41 Laatste update: 14:50

De nieuwe Europese auteursrechtwetgeving vormt een bedreiging voor de YouTube-inkomsten van de muziekindustrie en videomakers.

YouTube vormt een belangrijke inkomstenbron voor de creatieve industrie, schrijft YouTube-ceo Susan Wojcicki in een opiniestuk in de Financial Times. "In het afgelopen jaar heeft YouTube content-eigenaren in de EU 800 miljoen euro uitbetaald. We hebben de wereldwijde muziekindustrie meer dan anderhalf miljard euro betaald aan advertentie-inkomsten."

Volgens Wojcicki dreigt daar een eind aan te komen als een nieuwe versie van de Europese auteursrechtenrichtlijn van kracht wordt. Volgens artikel 13 van de nieuwe Europese auteurswet worden internetbedrijven direct verantwoordelijk voor auteursrechteninbreuken die plaatsvinden via hun platforms.

Onbedoelde gevolgen

"Hoewel we de doelstellingen van artikel 13 ondersteunen, leidt het huidige voorstel van het Europees Parlement tot onbedoelde gevolgen die vergaande gevolgen hebben voor de inkomsten van honderdduizenden mensen", schrijft Wojcicki.

Eerder lieten bronnen binnen Google al aan Bright weten dat YouTube onmogelijk kan voldoen aan de nieuwe richtlijn. "Vaak zijn rechthebbenden het er zelf al over oneens wie welke auteursrechten heeft", schrijft Wojcicki. "Als zij het al niet eens kunnen worden, kun je niet van open platformen verwachten dat zij de juiste beslissingen nemen over het hosten van de content."

Afgesneden

Als voorbeeld noemt de YouTube-ceo de hit 'Despacito'. Omdat niet alle rechtenhouders bekend zijn bij YouTube zou de videosite een dergelijke video niet meer online kunnen laten staan. Anders zou een van de rechthebbenden immers voor een flink bedrag aansprakelijk kunnen stellen. Als YouTube aansprakelijk kan worden gesteld voor alle mogelijke auteursrechteninbreuken op de site, dan wordt het plaatsen van video's een te groot financieel risico, stelt Wojcicki.

Mocht de door het Europarlement aangenomen richtlijn van kracht worden, "dan bestaat het gevaar dat de inwoners van de Europese Unie zullen worden afgesneden van video's die alleen al in de afgelopen maand meer dan 90 miljard keer zijn bekeken", waarschuwt de YouTube-ceo.

Kijk ook: YouTube-baas beantwoordt vragen Bright-kijkers

Meer tech-video's? Abonneer je op ons YouTube-kanaal