Handig

Tip: met deze Google-site verklein je snel foto's

14 november 2018 18:13

Ben je regelmatig bezig met het verkleinen van grote afbeeldingen? Google heeft woensdag een handige tool gelanceerd, die dat razendsnel doet, gewoon in je webbrowser.

Hoe snel internet ook is, zet wat grote foto's op je website en hij laadt beduidend trager. En hele grote foto's e-mailen, kan ook nog wel eens voor problemen zorgen. Je kunt foto's op een lagere kwaliteit exporteren, maar dat zie je nog vaak aan de foto's. Google heeft vandaag een dienst online gezet die foto's optimaliseert voor gebruik op het web, zonder dat dit ten koste van de waargenomen kwaliteit gaat.

Squoosh werkt simpel en snel, zowel op mobiel als desktop. Open een afbeelding, of sleep hem naar de site en kies hoeveel kleiner je het bestand wilt maken. Onderin beeld zie je het nieuwe formaat van je foto, en hoeveel procent kleiner dan het origineel dat is.

Compressie

Nog handiger: met de schuif midden in het beeld kan je zien hoe de afbeelding na de compressie oogt. Daar gaat het uiteindelijk om, en met Squoosh weet je meteen of je niet te ver gaat met je compressie.

Je kan ook nog eens kiezen uit verschillende compressiestandaarden. Ook kun je handmatig allerlei details van de compressie instellen, maar standaard werkt het eigenlijk al prima.

Squoosh werkt in alle webbrowsers, maar omdat het een Google-dienst is het wel het beste in Chrome. 

Tip: pas op met foto's maken van lasers

Meer tech-video's, volg Bright op YouTube

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Adobe Photoshop komt eindelijk ook naar de iPad

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Hoe een foto van een kom erwtensoep Roswitha bijna 5000 euro kostte