'Vingerafdrukscanners te foppen met slimme software'
Fake ID

'Vingerafdrukscanners te foppen met slimme software'

15-11-2018 17:37 Laatste update: 17:40

Wetenschappers hebben bewezen dat kunstmatig gegenereerde vingerafdrukken scanners in veel gevallen kunnen foppen.

Onderzoekers van de New York University hebben daarvoor gebruik gemaakt van een zogeheten neuraal netwerk, meldt The Guardian. Zo'n netwerk kan op basis van een paar afbeeldingen van echte vingerafdrukken zelf kunstmatige vingerafdrukken genereren.

Die nep-vingerafdrukken konden gebruikt worden om een vingerafdrukscanner te foppen, die in theorie maar bij één op de duizend afdrukken in de fout zou gaan. In de praktijk herkende dat systeem één op de vijf nep-vingerafdrukken als een echte, en verleende vervolgens toegang.

Volgens de onderzoekers komt dat door de manier waarop vingerafdrukken op veel apparaten worden opgeslagen en vergeleken. Als gebruikers hun vinger scannen, ziet zo'n scanner nooit de hele afdruk maar altijd maar een deel. Veel systemen gebruiken al die losse deeltjes van de vingerafdruk en vergelijken nieuwe scans met die opgeslagen deeltjes.

Het blijkt veel makkelijker om huidige systemen te laten denken dat een gegenereerd fragment er eentje van een echte vingerafdruk is. Het helpt niet dat veel vingerafdrukken vergelijkbare elementen hebben, waardoor de slagingskans bij nep-afdrukken groter is. Een oplossing zou zijn om alle deeltjes van gescande vingerafdrukken te combineren tot één volledige vingerafdruk. Dan zouden nep-fragmenten sneller door de mand vallen.

Kijk ook: OnePlus 6T heeft vingerscanner in het scherm

Meer gadgetreviews? Volg Bright op YouTube.