Beeld © Getty
Beeld © Getty
Nieuws

Gamer bekent schuld aan fatale politie-inval bij tegenstander

15 november 2018 22:50

Een 26-jarige Amerikaan heeft bekend verantwoordelijk te zijn voor een dreigtelefoontje met dodelijke afloop. Na zijn melding deed de politie een inval bij het huis van een man tegen wie hij online aan het gamen was. Die werd doodgeschoten door de politie.

Ze hadden kort daarvoor ruzie gekregen om een weddenschap van anderhalve dollar die ze hadden afgesloten op de game die ze aan het spelen waren, Call of Duty WW2. De verdachte, Tyler Barriss, belde daarop de politie. In zijn telefoontje maakte hij melding van een ontvoering en een schietincident op het adres van zijn tegenstander.

Swatting

Deze radicale methode om een online opponent te storen in zijn spel, wordt door gamers vaker toegepast. In de Verenigde Staten wordt het 'swatting' genoemd, naar de naam van het arrestatieteam (SWAT) dat na zo'n melding wordt opgetrommeld.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politie schiet man dood na neptelefoontje over gijzeling

De online tegenstander, de 28-jarige Andrew Finch, woonde in Wichita (Kansas). De verdachte woonde bijna 2000 kilometer westelijker, in Californië. "Zonder dat hij ooit in Wichita was geweest, was hij verantwoordelijk voor een chaotische situatie die zich in recordtijd ontwikkelde van gevaarlijk tot dodelijk", zei de openbaar aanklager.

Weerzinwekkend

Het incident gebeurde op 28 december 2017. De aanleiding was triviaal, zei de aanklager, en 'zijn desinteresse voor de veiligheid van anderen is weerzinwekkend'. Barriss heeft schuld bekend aan nog 46 andere neptelefoontjes, voornamelijk bommeldingen bij scholen, winkelcentra, universiteiten en tv-zenders in de Verenigde Staten en Canada.

Hij zegt met zijn bekentenis schoon schip te willen maken. Eind januari wordt zijn straf bekend. Waarschijnlijk gaat hij voor 20 tot 25 jaar de cel in.