YouTube zet honderd speelfilms gratis (en legaal) online
Wel met reclames

YouTube zet honderd speelfilms gratis (en legaal) online

19-11-2018 09:19 Laatste update: 11:27

Amerikaanse YouTube-gebruikers kunnen honderd films gratis kijken via de videodienst. De films worden wel onderbroken door reclames.

Het gratis filmaanbod is niet heel indrukwekkend. Recente films staan er niet tussen. Wel biedt YouTube enkele klassiekers aan, zoals The Terminator, Legally Blonde en Rocky.

YouTube biedt al langer films en tv-programma’s te huur aan, en ziet de uitbreiding met gratis films als een ‘aantrekkelijke mogelijkheid voor adverteerders’, zo verklaart Rohit Dhawan van YouTube tegenover AdAge.

Verdeling inkomsten

Dhawan wil niet zeggen wat voor afspraken er met de filmstudio’s zijn gemaakt over de verdeling van de advertentie-inkomsten. Op termijn wil YouTube het ook mogelijk gaan maken voor adverteerders om een bepaalde film te sponsoren. 

Op YouTube zijn al jarenlang veel complete films te vinden, maar die zijn vaak zonder toestemming van rechthebbenden geüpload. Wanneer YouTube in Europa de films gratis gaat aanbieden, is nog niet bekend. Mogelijk kunnen Europese internetters de films alsnog streamen, door gebruik te maken van VPN-diensten.

Racisten en terroristen

Volgens AdAge past het aanbod van gratis films met advertenties in het beleid van YouTube om meer content aan te bieden waaraan een adverteerder zich geen buil kan vallen. De afgelopen jaren is de videodienst enkele keren onder vuur komen te liggen omdat het bedrijf commercials vertoonde bij dubieuze video’s die bijvoorbeeld afkomstig waren van racisten of terroristen. Adverteerders werden daarop aangesproken, omdat mensen de merken associeerden met de boodschap in de video.

YouTube nu ook reclamevrij te bekijken in Nederland:

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's.