© RTL Nieuws

Didi stak al zijn geld in bitcoin, maar wordt niet nerveus van crash

Didi Taihuttu

Koers keldert

Didi stak al zijn geld in bitcoin, maar wordt niet nerveus van crash

20-11-2018 17:05 Laatste update: 21-11-2018 09:27

Ruim een jaar geleden verkocht Didi Taihuttu al zijn bezittingen. De opbrengst stak hij in bitcoins. Met zijn gezin trekt hij sindsdien de wereld over om het goede nieuws te verspreiden van de bitcoin en andere cryptovaluta. De koers ervan is de laatste dagen in een vrije val beland. Maar Taihuttu blijft optimistisch.

Terwijl de bitcoin het laagste niveau van dit jaar bereikt (iets boven de 4000 euro), is Taihuttu onderweg naar Enschede, waar hij een presentatie houdt over de ommezwaai die hij de afgelopen jaren met zijn gezin doormaakte. "De bitcoin is daar een belangrijk onderdeel van", zegt hij. "Maar dat we het roer omgooiden, is veel belangrijker."

Niet zenuwachtig

Hij wil maar zeggen: staar je niet blind op de bitcoin. Dat doet hij zelf ook niet. "Ik word niet zenuwachtig van zo'n crash. Ik heb er al veel meegemaakt, en elke keer komt de bitcoin er weer bovenop."

Eerlijk is eerlijk: de heftige koersval van de afgelopen tijd – een jaar geleden was de 'virtuele munt' nog 16.000 euro waard – laat hem niet helemáál koud. "Je ziet toch een stuk van je vermogen verdampen."

Onvermoeibaar

Maar zolang ze ervan kunnen 'eten, leven en reizen' zijn de gevolgen voor het gezin Taihuttu te overzien. "Het is intussen ons werk geworden", zegt hij. Of het met de bitcoin nu goed gaat of slecht, overal draaft hij onvermoeibaar op om de voordelen van het betaalmiddel uiteen te zetten.

Zijn geloof erin is rotsvast. Als hij een presentatie houdt over hoe de bitcoin zijn leven veranderde, laat hij zich altijd uitbetalen in... bitcoin. "Het is geen modegril, dat weet ik zeker, dat zie ik om me heen. Er zomaar uitstappen? Dat is bijna onmogelijk."

Het leven dat hij met zijn gezin leidt, is mede dankzij de bitcoin geworden tot 'één groot avontuur'. De afgelopen maanden reisden ze kriskras door Europa om daar van land tot land te bekijken hoe de bitcoin zich ontwikkelt.

Steeds minder moeite

Het optimisme van Taihuttu hangt samen met de opmars van de bitcoin die hij over de grens waarneemt. Daar hoef je steeds minder moeite te doen om aan 'gewoon geld' te komen, iets wat ook zijn gezin van tijd tot tijd nodig heeft om in de eerste levensbehoeften te kunnen voorzien. "Het is de laatste anderhalf jaar een stuk makkelijker geworden om te leven van cryptovaluta. Veel landen lopen ver voor op Nederland." 

En nee, spijt heeft hij nog steeds niet. "Als ik op dit moment nog in mijn eigen huis zat, zou ik wéér alles verkopen en all-in gaan." Natuurlijk, op het hoogtepunt van de rage had hij zijn bitcoins kunnen omzetten in Amerikaanse dollars. "Maar ik ben er ooit ingestapt om deze revolutie te ondersteunen. Dus toen heb ik gedacht: ik laat alles in cryptovaluta zitten."

Wereld is veranderd

Is de bodem in zicht? "Dat weet niemand", zegt Taihuttu. "Gevoelsmatig zeg ik: die ligt zo rond de 3600 dollar. Als de koers verhoudingsgewijs net zo sterk zou dalen als in 2014, bij de eerste crash die ik meemaakte, zouden we het nu hebben over 2500 dollar. Dat zit er niet in, denk ik. De wereld is sindsdien enorm veranderd."