© Bloomberg

Apple koopt startup met AI op apparaten
'Lichte' AI

Apple koopt startup met AI op apparaten

21-11-2018 13:17 Laatste update: 14:17

Apple heeft de startup Silk Labs overgenomen. Het bedrijf is gespecialiseerd in 'lichtgewicht' kunstmatige intelligentie voor gebruik in onder meer camera's en speakers.

Apple heeft Silk Labs onlangs overgenomen, meldt The Information. Een van de mede-oprichters, Andreas Gal, was voorheen de Chief Technology Officer van Mozilla, de maker van de populaire Firefox-webbrowser. De startup werkt aan kunstmatige intelligentie die 'licht' genoeg is om te draaien op hardware als camera's en speakers. Precies op die vlakken zet Apple zijn kunstmatige intelligentie in.

Zo gebruiken iPhones in toenemende mate kunstmatige intelligentie om foto's mooier te maken. De nieuwe iPhone XS en iPhone XR  maken tot wel negen foto's per keer, die door kunstmatige intelligente tot één foto worden samengevoegd voor de beste belichting. Daarnaast zijn recente iPhones en de iPad Pro voorzien van de Face ID-gezichtsherkenning. Ook is Apple met zijn HomePod actief op de markt voor slimme speakers, zij het in een beperkt aantal landen. 

Apple wil verwerkingen met kunstmatige intelligentie steeds vaker op zijn apparaten zelf laten uitvoeren. Om privacy-overwegingen wil Apple dat minder in de cloud doen. Zo werkt het bedrijf onder meer aan een offline versie van zijn virtuele assistent Siri. 

Beveiliging huizen

Silk Labs noemt ook mogelijkheden voor zijn technologie op het gebied van beveiliging van van huizen, het volgen van verzonden pakketjes en toegang tot gebouwen. De techniek van Silk Labs zou ook goed zijn voor surveillance-mogelijkheden met audiodetectie en gezicht- en objectherkenning.

Silk kwam in 2016 met een product waarvoor het geld inzamelde via Kickstarter. Het apparaat Sense moest op zelfstandige wijze slimme gadgets in huis bedienen en merken wanneer gebruikers thuis waren.

Getest: de HomePod moet beter kunnen

Review: iPhone XR is beste koop onder de iPhones

Volg Bright op YouTube voor meer gadgetvideo's.