Alexa krijgt een stem als een nieuwslezer
Betere voorleesstem

Alexa krijgt een stem als een nieuwslezer

21-11-2018 17:15 Laatste update: 17:18

Amazons slimme assistent Alexa kan artikelen binnenkort voorlezen met de intonatie van een echte nieuwslezer.

De stemmen van zo'n beetje alle spraakassistenten hebben de afgelopen jaren een enorme vlucht gemaakt. In het begin klonken ze onmiskenbaar als computerstemmen, inmiddels zijn ze nauwelijks van echt te onderscheiden. Wel klinken ze allemaal nogal algemeen. Bij het voorlezen van berichten werkt dat niet goed, vond Amazon. En dus hebben ze een versie van Alexa ontwikkeld met de intonatie en spreekwijze van een nieuwslezer.

Nieuwlezers spreken op een hele andere manier, die het makkelijker maakt om langere verhalen te volgen. Amazon testte zijn nieuwe voorleesstem onder testpubliek, die de stem massaal verkoos boven de normale stem van Alexa.

Software ontdekt spraakpatronen

Voor de nieuwe stem wordt kunstmatige intelligentie gebruikt, waardoor verschillen in intonatie mogelijk zijn. Tot nu toe werkte computerstemmen nog altijd op dezelfde, ouderwetse manier. Alle mogelijke klanken die nodig zijn voor woorden en zinnen, zijn door een stemacteur ingesproken en opgeknipt. Tekst-naar-spraaksoftware plakt die stukjes weer aan elkaar, en je hoort spraak. Variatie in intonatie wordt min of meer handmatig toegevoegd.

Bij de nieuwe methode krijgt een zelflerend systeem eerst allerlei opnames van echte nieuwslezers te horen. Zo leert het systeem bepaalde patronen in de specifieke manier waarop nieuwslezers spreken. Volgens Amazon duurde het maar een paar uur om het systeem de nieuwe manier van spreken te leren, waardoor andere varianten in de toekomst ook goed denkbaar zijn. 

Het is niet bekend wanneer Amazon de nieuwe voorleesstem aan Alexa toevoegt. Onlangs werd wel een fluistermodus toegevoegd, waarbij Alexa fluisterend reageert als gebruikers op fluistertoon wat vragen.

In China ging een nieuwszender onlangs trouwens nog een stap verder, met een volledig virtuele nieuwslezer.

Zo maakte Google de Nederlandse Assistent:

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's