'Algoritme voor opsplitsen gezin in vliegtuig is uitbuiting'
Cynisch datagebruik

'Algoritme voor opsplitsen gezin in vliegtuig is uitbuiting'

23-11-2018 11:47 Laatste update: 11:51

De Britse minister van Digitale Zaken, Margot James, heeft geen goed woord over voor vliegtuigmaatschappijen die algoritmes gebruiken om gezinnen en families bewust op te splitsen in het vliegtuig.

Volgens James gebruiken sommige vliegtuigmaatschappijen een algoritme om mensen met dezelfde achternaam geen stoelen naast elkaar te geven. Op die manier zouden de vliegtuigmaatschappijen extra druk uitoefenen op reizigers om extra te betalen, zodat ze wel naast elkaar kunnen zitten.

James noemt deze praktijk een 'zeer cynische vorm van uitbuiting, bedoeld om de mensen op te lichten', meldde de krant The Independent deze week. De minister wil de zaak voorleggen aan het deze week gelanceerde Centrum voor data-ethiek en innovatie, dat voorstellen zal doen voor nieuwe regels en richtlijnen voor het gebruik van data.

Ryanair

Uit onderzoek van de Civil Aviation Authority (CAA) blijkt dat vooral reizigers die met Ryanair vliegen, een grote kans lopen om geen plek naast hun reisgezelschap te krijgen. Van de reizigers die niet extra betalen, wordt bij Ryanair 35 procent opgesplitst. Bij andere maatschappijen liggen die percentages lager.

Ryanair ontkent gebruik te maken van een algoritme dat als doel heeft om gezinsleden over verschillende plaatsen in het vliegtuig te verspreiden. Reizigers die niet extra betalen voor een plaats naast een reisgenoot, krijgen volgens de Ierse maatschappij 'random' een stoel toegewezen.

Gevaren

Het opsplitsen van gezinnen kan leiden tot gevaarlijke situaties als een vliegtuig in geval van nood moet worden ontruimd, stelde de Royal Aeronautical Society Flight Operations Group eerder dit jaar in een onderzoek. Ook bij turbulentie is het volgens de organisatie belangrijk dat ouders in de buurt van hun kinderen zitten.