IoT Challenge: Gezondheid verbeteren met bewegingsapparaat
Van onze partner Vodafone

IoT Challenge: Gezondheid verbeteren met bewegingsapparaat

23-11-2018 22:56 Laatste update: 26-11-2018 08:17

De Vodafone TNW IoT Challenge 2019 is toe aan zijn finale. Voor deze challenge werden oplossingen voor diverse vraagstukken gezocht met gebruikmaking van het Internet of Things. Een van die vraagstukken betreft een toepassing om mensen op een goede manier te laten bewegen en zo hun gezondheid te verbeteren.

Om de gezondheid en het geluk van inwoners zo goed mogelijk te waarborgen is in Utrecht het samenwerkingsverband Health Hub Utrecht ontstaan. De gemeente werkt daarin samen met zorgprofessionals, onderzoekers, beleidsmakers, ontwerpers en ondernemers. Binnen de brede focus op gezondheid voor iedereen is digitale transformatie een van de hoofddoelen van de Health Hub. Het idee is dat door gebruik te maken van data er voorspellend kan worden gewerkt aan zorg en ondersteuning voor mensen en die zorg meer op maat te leveren. Door de komst van het hoofdkantoor van VodafoneZiggo in Utrecht kwam het idee op tafel voor de Health Hub om een casus in te brengen voor de Vodafone TNW IoT Challenge. Een unieke kans om in samenwerking met een startup een impuls te geven aan de gewenste digitale transformatie.

Hoge bloeddruk

“Om te komen tot een vraagstuk voor de challenge hebben we gekeken naar welke problemen de partners ondervinden”, zegt Dennis Ketel, senior advisor Gemeente Utrecht. “Een heel specifiek voorbeeld is dat ambulances vaak pas onderweg naar een ziekenhuis horen of er een bed beschikbaar is. Dat zou je kunnen ondervangen met live data en een applicatie op de telefoon. Een breder thema is hoge bloeddruk. Je kunt niet direct aan iemand zien of hij of zij daaraan lijdt, maar op lange termijn veroorzaakt hoge bloeddruk klachten. De vraag die bij het team leeft is of we mensen iets kunnen geven waardoor ze  kunnen weten dat ze iets mankeren en ze bovendien gemotiveerd kunnen worden om daar iets aan te doen. Bij dat laatste kun je denken aan eetpatronen en beweging. Er zijn weliswaar oplossingen voor bloeddrukmeting op de markt, maar we zoeken iets vernieuwends om een echte stap voorwaarts te maken met meerdere doelgroepen.”

Motiveren tot aanpassing

De probleemstelling van Health Hub Utrecht leidde tot voorstellen van maar liefst 28 startups. Dat aantal werd teruggebracht naar een shortlist en uiteindelijk werd intensief gesproken met één partij. Ketel: “Die startup had een apparaatje bedacht waarmee je waarden van bloed en andere lichaamssappen kan meten om te zien of je ergens een tekort aan hebt, zodat je dat tekort kunt aanvullen. Een geweldig idee, maar helaas voor ons nog in een vroeg stadium van ontwikkeling. Daardoor konden we er nu niet mee aan de slag. Wel wisten we door de gesprekken nog beter waar wij naartoe willen. De motiverende component in de oplossing is heel belangrijk. We zoeken een IoT-toepassing die gebruikers ertoe aanzet om hun lifestyle aan te passen op de persoonlijke situatie.”

Tweede ronde

Een tweede blik op de 28 startups die zich aanvankelijk hadden gemeld, leverde een match op met het Zweedse bedrijf Magnea. Dat heeft een apparaatje ontwikkeld dat data in de cloud verzameld over de wijze waarop ouderen ten val komen en hoe dat kan worden voorkomen. Gebruikers worden met software gemotiveerd om op een goede manier te bewegen. Dankzij een juiste manier van bewegen blijven ouderen langer gezond, blijkt uit onderzoek. Deze propositie sluit weliswaar niet direct aan bij de probleemstelling rondom hoge bloeddruk van de Health Hub Utrecht, maar de motivatiecomponent van de toepassing biedt volgens Ketel perspectief. “Met deze technologie is meer mogelijk dan wat Magnea er tot nu toe mee doet in Zweden. Het gaat erom mensen in beweging te brengen en ze daardoor ze de mogelijkheid te geven om hun gezondheid te verbeteren. We zijn daarover in gesprek gegaan en zien mogelijkheden om hier iets moois van te maken.”

Pilot eerste kwartaal

Health Hub Utrecht en Magnea hebben afgesproken dat er in het eerste kwartaal van 2019 een pilot wordt gedraaid onder ouderen in Utrecht die buurtzorg krijgen. Ketel: “We gaan werken met een device en een app de erop zijn gericht om het leven van deze mensen te verbeteren door middel van beweging. Ons eerste doel is om te zien wat ervoor nodig is om een verbetering tot stand te brengen. Op welke manier we de doelgroep bijvoorbeeld het beste kunnen aanspreken in de app en welke partners erbij betrokken moeten worden. Medewerkers van thuiszorgorganisaties hebben steeds minder tijd voor cliënten. Als zo’n medewerker aan data kan zien hoeveel iemand op een dag heeft bewogen of buiten is geweest, kan dat wellicht leiden tot snelle en gericht zorg voor de cliënt. In Zweden heeft Magnea goede resultaten bereikt met een vergelijkbare proef. Daar werd 30 procent meer goede beweging gerealiseerd onder de doelgroep.”

Groter doel

De device en de app van Magnea worden naar aanleiding van de pilot mogelijk herontwikkeld waarna de focus kan worden verlegd naar grotere doelgroepen in Utrecht. Ketel: “We zouden ook graag veertig- tot zestigjarigen bereiken die niet heel ongezond zijn en niet zo vaak bij de huisarts komen. Het doel is dan om hen gezond te houden door ze een IoT-oplossing te bieden die ze motiveert om aan hun lifestyle te werken. Het zou ideaal zijn als je bijvoorbeeld kunt zien dat je een tekort hebt aan bepaalde stoffen en hoe je door beweging je lichamelijke conditie kunt verbeteren. Dat is een groot doel, de pilot onder ouderen die we nu gaan doen is een heel goed begin.”

Meer informatie over de Vodafone IoT-challenge en de deelnemers vind je hier.