Nederlandse VR-handschoen is 'muis van de toekomst'
Bright Day 2018

Nederlandse VR-handschoen is 'muis van de toekomst'

25-11-2018 16:08 Laatste update: 26-11-2018 17:44

De in Nederland ontwikkelde VR-handschoen Sense Glove stelt je in staat om virtuele objecten te voelen en vast te pakken. "De muis van de toekomst", zegt Niels Bogerd, chief operating officer bij Sense Glove, op techfestival Bright Day.

De handschoen kan nauwkeurig de positie van je hand en vingers in een virtuele omgeving bepalen. Dankzij trillingen krijgt de drager van de Sense Glove bovendien het gevoel dat hij iets vastheeft. "Je kunt een virtueel ei vasthouden en dat ei zelfs kapot drukken", vertelt Bogerd op techfestival Bright Day. "Maar je kunt bijvoorbeeld ook in een virtuele stressbal knijpen."

Daarmee is de handschoen - eigenlijk meer een soort exoskelet - een flinke verbetering ten opzichte van de controllers die we nu gebruiken in VR-ongevingen. "Die zijn natuurlijk een stuk minder intuïtief", aldus Bogerd.

Volkswagen

De handschoen is oorspronkelijk ontworpen voor medische toepassingen, maar wordt inmiddels ook in andere branches gebruikt. "De gezondheidsmarkt bleek een beetje een conservatieve markt. Daarom richten we ons nu meer op de maak- en auto-industrie."

Zo traint Volkswagen nieuw personeel met de Sense Glove. "Er is veel verloop bij de medewerkers die de assemblage doen. Het is natuurlijk duur om een hele assemblagelijn stil te leggen om een nieuwe werknemer iets te leren of om een complete assemblagelijn na te bouwen. Volkswagen kijkt daarom nu hoe ze trainingen aan nieuw personeel met behulp van virtual reality kunnen geven."

Wachtlijst

Sense Glove, dat is opgericht twee voormalige studenten van de TU Delft, bestaat twee jaar en heeft in die tijd verschillende prototypes van de VR-handschoen ontwikkeld.

De eerste commerciële uitvoering van de VR-handschoen, die in een oplage van zestig werd uitgebracht, was in een mum van tijd uitverkocht. "Dat zijn vooral ontwikkelaars die zelf VR-omgevingen maken."

Volgens Bogerd is de belangstelling groot. "Er is een wachtlijst van mensen die er eentje willen hebben, en we worden bijna dagelijks benaderd door geïnteresseerden." Die moeten geduld hebben tot 2019 als de startup 250 nieuwe exemplaren van de Sense Glove op de markt brengt.

Consumenten

Het kost ongeveer een dag om de VR-handschoenen in elkaar te zetten. Goedkoop is de Sense Glove dan ook niet. Een paar handschoenen kost 2500 euro.

"De doelgroep is nog niet de gewone consument." Maar als het aan Sense Glove ligt, gaat dat in de toekomst veranderen. Bogerd vergelijkt de VR-handschoenen niet voor niets met de muis. "We zouden binnen twee jaar een consumentenversie kunnen maken. Maar we zijn daarbij wel afhankelijk van bijvoorbeeld spelontwikkelaars die toepassingen voor consumenten maken."

Bekijk ook ons live-interview met Bogerd vanaf Bright Day. NB. Het geluid wordt na 3 minuten beter.

Bright testte de Sense Glove al eens:

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's