'Ja hallo, met de bank'

Oplichters passen telefoonnummer bank aan op Google Maps

26 november 2018 15:02

In India stelen criminelen geld door zich voor te doen als bankmedewerker. Ze passen het telefoonnummer van de bank op Google Maps aan.

De cyberpolitie van de Indiase provincie Maharashtra heeft een waarschuwing afgegeven nadat meerdere mensen slachtoffer werden van een opvallende vorm van internetfraude. Criminelen veranderden namelijk het telefoonnummer van banken in de contactinformatie op Google Maps naar hun eigen nummer. Dat schrijft de Indiase krant The Hindu.

Wanneer een klant belde, deden ze alsof ze bankmedewerkers waren en vroegen ze naar vertrouwelijke informatie, zoals de pincode of het creditcardnummer met cvv-code.

Volgens de politie gaat het om oplichters die wonen in Thane, de grootste voorstad van Bombay. Ze zouden meerdere banktelefoonnummers hebben aangepast op de kaartdienst van Google.

Reactie Google

De contactinformatie op Google Maps is in de meeste gevallen door iedereen aan te passen. Volgens de Bank of India (BoI) zijn er minimaal drie klachten binnengekomen van klanten die voor de gek werden gehouden.

Een woordvoerder van Google laat aan de krant weten de situatie nauwlettend te volgen. "Over het algemeen zorgt de mogelijkheid voor gebruikers om aanpassingen te doen voor up-to-date informatie, maar we geven toe dat er misschien af en toe foutjes of slechte aanpassingen worden voorgesteld. Wanneer dit gebeurt, doen we ons best om het zo snel mogelijk te herkennen."

De namen en gegevens bij belangrijke locaties op Google Maps zijn ook regelmatig doelwit van virtuele vandalen en protestacties. Zo toonde Google Maps twee jaar geleden de naam van Trump Tower als Dump Tower

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Marktplaats-oplichters gebruiken nieuwe phishingtruc

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Belastingdienst doet aangifte na nepmails oplichters