'Meeste Nederlanders weten niet wat spraakassistent is'
Voice-hype?

'Meeste Nederlanders weten niet wat spraakassistent is'

28-11-2018 14:01 Laatste update: 15:19

Nederland loopt achter als het gaat om de bekendheid met en interesse in slimme spraakassistenten.

Dat concludeert onderzoeksbureau Ipsos na een peiling onder ruim duizend Nederlandse consumenten. Uit die peiling blijkt onder meer dat slechts 1 op de 3 Nederlanders weleens over een spraakassistent heeft gehoord of gelezen. Onder mensen die de assistenten gebruiken, is Siri van Apple het populairst, met 12 procent van de gebruikers. Google Assistent komt met 8 procent op een tweede plaats, gevolgd door Amazon Alexa met slechts 1 procent.

Mensen die nog geen assistent gebruiken, hebben volgens het onderzoek meer interesse in Google Assistent dan in Siri. Wel zou Siri vooral jonge gebruikers tot 35 jaar aantrekken, terwijl Google Assistent vooral populair is onder gebruikers van tussen de 35 en 55 jaar.

In buitenlandse onderzoeken wordt het afspelen van muziek vaak genoemd als belangrijkste functie van slimme speakers. In Nederland is dat met 43 procent het stellen van vragen, gevold door muziek afspelen, bellen, timers instellen en het vragen naar weer, verkeer en nieuws. Het met spraak bedienen van smart-home-gadgets en producten bestellen is nog niet erg populair, maar Nederlanders staan er wel positief tegenover.

Pas kort Nederlands

Het gros van de Nederlandse gebruikers van spraakassistenten is tevreden over de ervaring: 64 procent is positief tot zeer positief. Nog eens 34 procent is neutraal, waardoor er volgens Ipsos nog voldoende aan de assistenten verbeterd kan worden. Slechts 2 procent van de gebruikers heeft een overwegend negatieve ervaring met de assistenten.

Siri is al het langst in het Nederlands beschikbaar: de assistent spreekt sinds 2015 Nederlands, en is inmiddels beschikbaar op iPhones, iPads, de Mac en de Apple Watch. Op slimme Apple-speaker HomePod spreekt Siri nog geen Nederlands.

Google Assistent spreekt sinds de zomer Nederlands en sinds kort zijn er ook Google Home-speakers te koop in ons land. De Amazon Echo-speakers met Alexa zijn wel in Nederland te bestellen, maar ze ondersteunen nog geen Nederlands. Dat geldt ook nog altijd voor de spraakassistenten Bixby van Samsung en Cortana van Microsoft.

Zo maakte Google de Nederlandstalige Assistent