Facebookbestuurder Sheryl Sandberg en Eric Schmidt, voormalig baas van Google en nu commissaris bij Alphabet. Beeld © Getty Images
Facebookbestuurder Sheryl Sandberg en Eric Schmidt, voormalig baas van Google en nu commissaris bij Alphabet. Beeld © Getty Images
Investeerder

'Sheryl Sandberg (Facebook) wilde Soros onderzoeken'

30 november 2018 11:15

De operationeel directeur van Facebook, Sheryl Sandberg, heeft medewerkers gevraagd om informatie te verzamelen over miljardair en filantroop George Soros.

Ze deed dat nadat Soros in een toespraak tijdens het World Economic Forum forse kritiek had geleverd op Facebook en Google. Dat meldt The New York Times. Soros noemde de bedrijven een ‘gevaar’ voor de samenleving en riep op tot het reguleren van de tech-industrie.

In een e-mail aan een andere hooggeplaatste Facebook-medewerker vroeg Sandberg vervolgens om uit te zoeken waarom Soros zo kritisch was en of hij wellicht financieel kon profiteren van zijn aanval op de tech-bedrijven.

In een reactie aan The New York Times laat Facebook weten dat het bedrijf nog voor de e-mail van Sandberg was begonnen met een onderzoek naar Soros. “De heer Soros is een vooraanstaande investeerder en we hebben gekeken naar zijn investeringen en handelsactiviteiten in relatie tot Facebook.”

Complottheorieën

Eerder deze maand werd bekend dat Facebook het conservatieve pr-bureau Definers Public Affairs in de arm had genomen om concurrenten en critici in diskrediet te brengen. Daarbij werden activisten die kritisch zijn op Facebook in verband gebracht met George Soros.

De Hongaars-Amerikaanse investeerder, die zijn rijkdom onder meer vergaarde door begin jaren negentig met succes tegen het Britse pond te speculeren, speelt vanwege zijn steun aan democratiseringsprojecten en andere politieke doelen al jaren een hoofdrol in allerhande conservatieve en antisemitische complottheorieën.

Nadat er ophef was ontstaan over het inschakelen van Definers Public Affairs heeft Facebook gebroken met het pr-bureau. Facebook-ceo Mark Zuckerberg zei bij die gelegenheid dat hij ‘enorm veel respect’ heeft voor Soros en dat hij niet geassocieerd wil worden met een bureau dat zo iemand besmeurt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Facebook liet pr-bureau desinformatie verspreiden'