Robotassistent aan boord van ISS vindt astronaut 'gemeen'
"I'm sorry, Dave"

Robotassistent aan boord van ISS vindt astronaut 'gemeen'

03-12-2018 14:05 Laatste update: 14:09

De zwevende robot die als slimme assistent de astronauten in het International Space Station moet bijstaan, blijkt nog vrij lastig in de omgang. De interactie met astronaut Alexander Gerst verliep bij een eerste test erg moeizaam.

Het International Space Station (ISS) heeft sinds kort een ronde, zwevende robot met kunstmatige intelligentie aan boord. De robot genaamd CIMON is een experimentele digitale assistent die astronauten moet helpen met allerlei taken, zoals instructies van procedures, video-opnames en afspelen van muziek. Met behulp van sensoren kan de robot zich vrij door de cabine bewegen. De ogen van de robot bevatten camera's, de oren zijn microfoons en de mond is een speaker. 

'Je doet gemeen'

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft een video gepubliceerd waarin de interactie tussen CIMON en de bemanning is te zien. De zwevende robot heeft nog wel enige moeite met deze interactie. Simpele zaken als een favoriet muzieknummer afspelen en een video-opname starten gaat prima, maar deze 'Space Siri' raakt van slag als de astronaut een wat natuurlijker gesprek aangaat.

CIMON vraagt op een gegeven moment aan de astronaut om 'aardiger te zijn' om even later te zeggen dat hij 'gemeen doet', terwijl de astronaut helemaal niets doet of zegt dat tot deze opmerkingen zou kunnen leiden.

Voor de techneuten van Airbus die CIMON ontwierpen en programmeerden is er dus wat betreft de kunstmatige intelligentie nog flink wat werk aan de winkel. De besturing in de gewichtsloze ruimte doet CIMON wel redelijk goed. De techneuten zijn in elk geval tevreden met deze eerste test, zegt de ESA.

Microzwaartekracht

Cimon zal astronaut Alexander Gerst binnenkort bijstaan met zijn onderzoek naar de wijze waarop kristallen vormen als er sprake is van microzwaartekracht. Gerst hoeft dankzij de aanwezigheid van de robot geen handleiding meer te openen. In plaats daarvan kan hij Cimon vragen stellen over de procedure - bijvoorbeeld over het gereedschap dat hij moet gebruiken. 

In de toekomst zal de robot ook kunnen worden ingezet om de sociale dynamiek tussen de verschillende astronauten in de gaten te houden.