8K-tv

Japan heeft de eerste 8K-zender

4 december 2018 22:09

De Japanse staatsomroep NHK heeft als eerste ter wereld een tv-zender die dagelijks in de hoge 8K-kwaliteit uitzendt.

Hoewel er in Nederland nog altijd bar weinig tv-zenders zijn die uitzendingen in 4K aanbieden, maakt de Japanse staatsomroep NHK al de stap naar 8K. De NHK is afgelopen weekend gestart met 8K-uitzendingen op een zender die 12 uur per dag beelden in deze hoge resolutie aanbiedt.

Na jaren van experimentele uitzendingen kunnen Japanners nu dagelijks 8K-uitzendingen bekijken, van onder meer concerten van klassieke muziek en beelden van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Op de zender zullen de Olympische Winterspelen van 2020 live in 8K te zien zijn. De allereerste uitzending op het 8K-kanaal was een speciale 8K-versie van de klassieke sciencefictionfilm 2001: A Space Odyssey.

Om de 8K-beelden te kunnen bekijken hebben Japanners een geschikte tv en satellietontvanger nodig. De nieuwe 8K-tv’s van Samsung kunnen de uitzendingen overigens nog niet goed aan, omdat ze alleen 8K met de maximale beeldverversing van 30 beelden per seconde ondersteunen. De NHK-zender zendt uit met 60 beelden per seconde. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Eerste 8K-tv van Samsung op Bright Day: 'Indrukwekkend'

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Dit kijk je in 4K in Nederland