TV-advies

Tip van Tom Cruise: 'Stel je tv nou eens goed in'

5 december 2018 15:28

Acteur Tom Cruise geeft filmliefhebbers een belangrijk advies: zet de functie 'motion smoothing' op je tv uit.

Tom Cruise zit midden in de opnames voor de nieuwe film Top Gun: Maverick en zijn vorige film Mission: Impossible Fallout is sinds deze week te koop en te huur om thuis te kijken. En over dat thuis kijken spreken Cruise en regisseur Christopher McQuarrie de mensen toe in een nieuwe video.

Veel mensen kijken helemaal verkeerd naar hun tv, zeggen Cruise en McQuarrie. En daar hebben ze gelijk in. De meeste tv's hebben namelijk standaard een 'motion smooting'-functie ingeschakeld. Die functie zorgt dat bijvoorbeeld sport er soepeler uitziet, maar het is een 'vloek' voor films. Die worden opgenomen in 24 beeldjes per seconde en door de smoothing-functie zien ze er vreemd uit, alsof je naar een soap kijkt.

Steeds een andere naam

Veel mensen hebben volgens Cruise en McQuarrie wel in de gaten dat er iets verkeerd is met hun beeld, maar kunnen de vinger er niet op leggen. Dat komt mede omdat de functie bij elke fabrikant weer een andere naam heeft. Hun dwingende advies: Google naar "turn off motion smoothing" met daarachter het merk van je televisie.

Hollywood in actie

Cruise en McQuarrie zijn niet de eersten die zich drukmaken over de functie. Regisseurs Rian Johnson (Star Wars), James Gunn (Guardians of the Galaxy), Matt Reeves (Dawn of the Planet of the Apes) en Edgar Wright (Baby Driver) voegden zich eerder al bij het groepje Hollywoodsterren dat zich verzet tegen motion smoothing.

Regisseurs Christopher Nolan en Paul Thomas Anderson proberen tv-makers zo ver te krijgen dat ze anders met de instellingen omgaan. Ze vinden dat fabrikanten het wisselen makkelijker en duidelijker moeten maken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Japan heeft de eerste 8K-zender

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Chinese tv-zender komt met 'realistische' virtuele nieuwslezer

Kijk ook: welke smart-tv is de beste?

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's