Je data na je dood
'Data Mortis'

Je data na je dood

05-12-2018 14:27 Laatste update: 16:53

Bepaal zelf wat je nabestaanden van de inhoud van je computer te zien krijgen. Het designproject Data Mortis laat zien hoe digitaal nalatenschap geregeld zou kunnen worden.

Je moet er niet aan denken dat je onverwacht komt te overlijden, maar er over nadenken is toch wel verstandig. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met al je data? Kan je familie nog wel bij je foto’s in de cloud? Wie beslist wat er met je Facebook en LinkedIn gebeurt? En komt je partner of familie überhaupt nog in je smartphone of laptop? Data Mortis zou dat voor je kunnen regelen.

Je bepaalt zelf welke belangrijke documenten en foto’s je in de Data Mortis-cloud archiveert. Alleen met een overlijdensverklaring gaat deze online kluis open. Data Mortis verwijdert dan al je online accounts, maakt een kopie van de inhoud van je kluis en bezorgt die bij door jou aangewezen nabestaanden. Zo regel je het eigendom van de data, bepaal je zelf wat mensen van je te zien krijgen en verzeker je je van een verantwoorde archivering voorbij wat social media na je dood kunnen doen.

Jouw digitale nalatenschap wordt door Data Mortis in een sereen vormgegeven doosje bij je nabestaanden bezorgd. Daarin zit een edelmetalen usb-stick waarin je naam, geboortejaar en overlijdensjaar zijn geëtst, als een mini-versie van een grafsteen. Dit monumentje bevat het archief van jouw leven.

Data Mortis is een idee van Design Academy Eindhoven-student Fraser McPhee. Zijn werk was te zien op de Dutch Design Week maar wordt hopelijk vaker vertoond, zodat de dienst ook daadwerkelijk gaat werken.