Charlotte Prodger Beeld © EPA
Charlotte Prodger Beeld © EPA
'Doorbraak'

Kunstenaar wint met iPhone-film prestigieuze Turner Prize

5 december 2018 15:59

De Schotse filmmaakster Charlotte Prodger heeft met een film gemaakt met haar iPhone de Turner Prize gewonnen, de meest prestigieuze kunstprijs van Groot-Brittannië.

Prodger won de belangrijkste Britse kunstprijs voor haar video's, waaronder film BRIDGIT. De Turner Prize ging in het verleden naar bekende kunstenaars als Damien Hirst en Gilbert & George. 

Voor de 32 minuten durende film BRIDGIT maakte Prodger beelden van het Schotse platteland vanuit een trein, van wilde zwanen en van een t-shirt dat op een verwarming hangt te drogen. De beelden worden vergezeld door Prodger en haar vrienden die passages uit hun dagboeken lezen, over hoe het was om als homoseksuele tiener op te groeien op het Schotse platteland. Volgens Prodger zelf gaat haar stuk over de 'vloeibaarheid van identiteit vanuit een queer perspectief'.

De jury roemt vooral het gebruik een alledaagse en veelvoorkomende technologie als een iPhone bij het maken van kunst. "Dit is het meest diepgaande gebruik van een apparaat dat zo prozaïsch is als de iPhone, wat we tot nu toe in de kunst hebben gezien", zegt juryvoorzitter en museumdirecteur Alex Farquharson. Bekijk hieronder een kort fragment uit BRIDGIT:

Volgens Farquharson is de winst van Prodger niet alleen actueel omdat ze alledaagse technieken als telefoonbeelden en YouTube-filmpjes in haar kunst gebruikt, maar ook door de nadruk op 'queerness in de breedste zin', en hoe de identiteiten van mensen kunnen veranderen. De juryvoorzitter noemt het werk van Prodger zo gelaagd dat het aanvoelt als een roman en vergelijkt haar video's met de boeken van James Joyce en Marcel Proust.

Prodger krijgt naast haar onderscheiding ook een prijs van 25.000 Britse pond (28.000 euro). "Ik zou hier niet staan zonder de Schotse subsidies voor hoger onderwijs en voor de ondersteuning van de kunsten", zegt Prodger in een reactie. Apple-ceo Tim Cook feliciteert Prodger en noemt dit 'een mijlpaal in de democratisering van fotografie en filmmaken'.

BRIDGIT is tot 3 januari te zien in de Bergen Kunsthall in Noorwegen. Het is nog niet bekend of en wanneer de hele film online te bekijken zal zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Apple-ceo Tim Cook krijgt prijs voor inzet voor diversiteit