App herkent bloedarmoede aan foto's van nagels
Algoritmes

App herkent bloedarmoede aan foto's van nagels

06-12-2018 22:59 Laatste update: 23:29

Amerikaanse wetenschappers ontwikkelen een mobiele app die bloedarmoede vaststelt aan de hand van de kleur van je vingernagels. De app moet in landen waar bloedonderzoek niet altijd mogelijk is een uitkomst bieden.

Als je bloedarmoede hebt, zitten er te weinig rode bloedcellen in je bloed of de rode bloedcellen functioneren niet goed. Bloedarmoede veroorzaakt allerlei klachten, waaronder duizeligheid, vermoeidheid, hartkloppingen en hoofdpijn. De diagnose vereist momenteel een bloedonderzoek, maar in arme landen ontbreekt het vaak aan voldoende gespecialiseerd medisch personeel of apparatuur om zo'n bloedonderzoek te doen.

Een nieuwe smartphone-app kan mogelijk een uitkomst bieden. Wetenschappers van de Amerikaanse Emory Universiteit werken aan een app die bloedarmoede moet kunnen detecteren. De aanleiding waren eerdere onderzoeken die er op wezen dat bloedarmoede zichtbaar is in de bleke delen van de huid onder de nagels, de handpalm en op de tong. 

De wetenschappers ontwikkelden een algoritme dat aan de hand van een smartphone-foto van de vingernagels kan analyseren als indicatie voor bloedarmoede. In de bloedcellen zit namelijk hemoglobine dat zuurstof vanuit de longen door het lichaam transporteert. Vooral nagels zijn een goede indicatie van de hoeveelheid hemoglobine in de bloedcellen. De app werkt voor mensen met alle huidskleuren. 

Nauwkeurigheid

Hoewel niet zo precies als een volledig bloedonderzoek, bleek de app wel een nauwkeurigere diagnose op te leveren dan een fysiek onderzoek door artsen. De app deed het zelfs beter dan allerlei goedgekeurde diagnostische gereedschappen die nu gebruikt worden om bloedarmoede vast te stellen, zo schrijven de onderzoekers in het vakblad Nature.

De onderzoekers hopen dat uitgebreider onderzoek op den duur een app zal opleveren die bloedonderzoek overbodig maakt voor het vaststellen van bloedarmoede. Patiënten met chronische bloedarmoede zouden de app ook kunnen gebruiken om zichzelf te monitoren. De verwachting is dat de app al komend voorjaar commercieel beschikbaar zal zijn.