'Chinese staatshackers mogelijk achter hack Marriott-hotels'
Mega-datalek

'Chinese staatshackers mogelijk achter hack Marriott-hotels'

06-12-2018 11:13 Laatste update: 11:16

Hackers in dienst van de Chinese overheid zitten mogelijk achter de recente hack op de grote hotelketen Marriott.

Onderzoekers hebben aanwijzingen gevonden die naar China wijzen, meldt persbureau Reuters. Marriott ontdekte de hack, die in 2014 plaatsvond, op 19 november en maakte het enorme datalek op 30 november openbaar.

Bij de hack zijn privégegevens van ruim 500 miljoen gasten van Marriott-dochteronderneming Starwood gesloten, waaronder hoogstwaarschijnlijk ook gegevens van Nederlanders.

Ingehuurde onderzoekers die de hack bekijken, hebben nu software, technieken en procedures gevonden die voorheen zijn gebruikt in aanvallen van Chinese hackers. Dat zeggen drie anonieme bronnen tegen Reuters. Volgens twee van die bronnen wijst dat op spionage vanuit de Chinese overheid en niet op bijvoorbeeld een hack voor financieel gewin.

'Meerdere hackersgroepen'

Toch is het niet zeker dat het daadwerkelijk om Chinese hackers gaat. Zo laten hackers weleens bewust dwaalsporen achter, of kan het zijn dat andere hackers dezelfde software hebben gebruikt. De betreffende software zou voorheen namelijk al online zijn geplaatst.

Bovendien vermoeden de onderzoekers dat er in 2014 meerdere groepen hackers gelijktijdig in de systemen van Starwood hebben gezeten. Dat maakt het nog moeilijker om één duidelijke dader aan te wijzen. 

Als onderzoekers kunnen bewijzen dat China achter de hackaanval zat, kan dat gevolgen hebben voor de reeds gespannen relaties tussen de VS en China.