Schoonmaakrobots aan de slag in supermarkten VS
Robots

Schoonmaakrobots aan de slag in supermarkten VS

10-12-2018 07:28 Laatste update: 10:05

Klanten van de Amerikaanse supermarkten Walmart kunnen binnenkort tijdens het winkelen schoonmaakrobots tussen de schappen tegenkomen.

Walmart gaat honderden grote schoonmaakrobots in zijn supermarkten aan het werk te zetten. Je moet dan niet denken aan grote industriële Roomba's die bij pasta-schappen de hoek om komen, maar aan saai ogende, grote zuigmachines van het type waar voorheen een schoonmaker op zat om hem te besturen.

De robots zijn het geesteskind van het bedrijf Brain Corp, dat alledaagse machines ombouwt tot autonome machines. De autonome schoonmaakmachines die Walmart aan het werk zet mogen er dan wel niet hip uitzien, maar de technologie die de machines autonoom maakt, is wel vooruitstrevend. 

Brain Corp heeft voor deze machines een BrainOS ontwikkeld, wat gebruikmaakt van machine learning, computervision en de cloud om de autonome schoonmaakmachines zonder enige aanpassing aan de winkels de machines binnenshuis zelfstandig te laten navigeren. Een schoonmaker bestuurt deze machines eerst een aantal keren door de winkel en leert daarmee de machine om zelf te navigeren. 

Walmart is van plan om 360 van deze machines in de komende maanden los te laten in zijn winkels. Volgens Brain Corp zijn de machines dankzij allerlei sensoren en kunstmatige intelligentie geschikt om veilig tussen de winkelende mensen te navigeren.

Overigens zijn dit niet de eerste Walmart-robots. Sinds vorig jaar scannen rijdende robots de schappen om razendsnel voorraden te controleren.