Beeld © ANP
Beeld © ANP
Nieuws

Minister wil stint in voorjaar weer op de weg

6 december 2018 14:48

De stint komt in het voorjaar waarschijnlijk weer terug op de weg om kinderen weer van en naar school en kinderopvang te vervoeren. Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) noemt het 'wenselijk' om te komen tot een tijdelijke toelating, meldt ze in een brief aan de Tweede Kamer.

De minister komt zo tegemoet aan de wens van de branche en de Tweede Kamer. Zij vroegen om een oplossing, nadat de stint in oktober van de weg werd gehaald. Dat gebeurde na het tragisch ongeluk in Oss, waarbij vier kinderen op een spoorweg om het leven kwamen.

Uitgewerkte plannen

In februari komt ze met uitgewerkte plannen, schrijft ze in de brief. Het Ministerie benadrukt in een reactie aan RTL Nieuws dat een besluit over terugkeer van de stint afhangt van het onderzoek van TNO naar de veiligheid van de elektronische bolderkar en welke aanpassingen nodig zijn.

Dat onderzoek wordt deze maand verwacht

Eerste adviezen

Van Nieuwenhuizen ziet op basis van eerste adviezen van keuringsinstantie RDW en de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) mogelijkheden om te komen tot een tijdelijke terugkeer, waarschijnlijk van maximaal een jaar.

Wel zullen technische eisen en het toezicht worden aangescherpt. Punt van discussie is of de stint ook weer op wegen mag waar 50 kilometer wordt gereden.

Toezicht moet beter

Na de tijdelijke terugkeer, volgt aangescherpte wetgeving voor alle 'bijzondere bromfietsen'. De minister wil de toelating van nieuwe 'innovatieve' voertuigen in het vervolg zoveel mogelijk Europees regelen. In iedere geval moet de eisen aan nieuwe voertuigen worden aangescherpt en moet het toezicht beter.

Biecht

Van Nieuwenhuizen biecht verder op dat in 2011 ambtenaren van haar ministerie hebben gewaarschuwd dat de stint wel een apart soort 'bijzondere bromfiets' was, omdat er maximaal tien kinderen mee konden worden vervoerd.

Omdat het niet in strijd was met de regels, werd met die kritiek toen niets gedaan. Eerder bleek al dat er helemaal geen toezicht was op voertuigen zoals de stint.

 

Miniatuurvoorbeeld
Stint

Stint werkt aan terugkeer op de weg