Halt Polizei! Beeld © Kantonspolizei Baset-Stadt
Halt Polizei! Beeld © Kantonspolizei Baset-Stadt
Nieuws

Nederlands bedrijf bouwt Tesla's om tot Zwitserse politiewagens

7 december 2018 15:50

De politie in het Zwitserse Basel heeft sinds deze week drie Tesla's Model X in het wagenpark. Die moesten nog wel een kleine metamorfose ondergaan. De wagens zijn in Nederland voorzien van zwaailichten, een radiosysteem en de kleuren geel en blauw. "We krijgen nu wereldwijd aanvragen."

Twaalf tot veertien weken is er nodig om van een Tesla Model X een geschikte politiewagen te maken. Dat komt onder andere doordat er vanwege de deuren die omhoog opengaan geen standaard lichtbak op het dak past, vertelt Theo Karafanthis. 

Hij is de eigenaar van ForcePro uit Alphen dat gespecialiseerd is in het bepantseren van auto's. Bij het bedrijf werken vijftien mensen, waarvan een aantal ex-werknemers zijn van de Tesla-fabriek in Tilburg. En zo kwam een samenwerking tot stand. "Daardoor kunnen we snel opschalen en afschalen."

Sirene's en kogelwerende deuren

Sinds deze week rijdt de politie in Basel rond in drie gloednieuwe Tesla's. ForcePro krijgt nu aanvragen uit veel andere landen, zegt Karafanthis. "Van Dubai tot Duitsland en Noorwegen. Elektrisch rijden staat overal op de agenda."

In principe kan er van alles aan de Tesla's verbouwd worden om ze geschikt te maken voor politie-eenheden. Meerdere schermen aan boord? Kan geregeld worden. Kogelwerende deuren die lichter zijn dan die voor dieselauto's? Ook prima. Net als sirenes op het dak. "Wij ontwikkelen alles zelf", zegt Karafanthis.  

Het wagenpark: van vroeger naar nu.

Duurder, 'maar lagere onderhoudskosten'

De kosten voor de aanschaf en de verbouwing van de auto's liggen een stuk hoger dan de diesels waarin de politie in Basel ook nog in rondrijdt. De meerprijs komt neer op zo'n 44.000 euro per auto, laat woordvoerder Toprak Yerguz van de Baselse politie aan RTL Z weten.

Maar, zo zegt hij, de onderhoudskosten liggen lager en de verkoopwaarde ligt hoger. De Tesla's hebben ook meer opslagruimte, zegt Yerguz. De politiehelmen passen hierdoor wel in de kofferbak en hoeven zo niet meer vervoerd te worden op de stoelen achterin.

Patrouilleritten en achtervolgingen

De wagens in Basel zullen ingezet worden voor patrouilleritten en achtervolgingen. Dit model Tesla kan 500 kilometer rijden en moet dan weer opgeladen worden. De Baselse politie verwacht hier geen problemen mee. Op diverse politiestations komen laadpalen. De vloot van de Baselse politie telt in totaal 190 wagens. 

'Bereik een non-discussie'

Karafanthis vindt dat vragen over het bereik van elektrische auto's een non-discussie is. "Mensen die daarover beginnen leven nog in het dinosaurustijdperk zeggen wij hier. 500 kilometer is heel wat. Er rijden bij politiekorpsen Volvo's rond die wel 400 kilo zwaarder zijn en daardoor na 400 kilometer al met een lege tank zitten."

De politie in Nederland rijdt nog niet rond in Tesla's, al heeft het wel één model in bezit waar op dit moment tests mee worden gedaan. Een nadere toelichting hierop kon een woordvoerder niet direct geven.