Meng Wanzhou in 2014 (archieffoto) Beeld © EPA
Meng Wanzhou in 2014 (archieffoto) Beeld © EPA
Nieuws

Amerikaanse ambassadeur op het matje om arrestatie Huawei-topvrouw

10 december 2018 01:55

China heeft de Amerikaanse ambassadeur ontbonden als een 'krachtig protest' tegen de arrestatie van Huawei-topvrouw Meng Wanzhou. Ze werd woensdag in Canada opgepakt, op verzoek van de Amerikanen.

China wil dat de Verenigde Staten het arrestatiebevel tegen Meng intrekken. De Amerikanen willen de financieel directeur van Huawei vervolgen voor fraude en het schenden van het handelsembargo tegen Iran.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Topvrouw Huawei blijft hele weekend in Canadese cel

Ze zou SkyCom, een onofficieel dochterbedrijf van Huawei, hebben toegestaan te handelen met Iran. Daarmee overtrad ze een handelsembargo dat de VS tegen Iran heeft ingesteld en misleidde ze Amerikaanse banken.

China neemt de zaak hoog op en sluit verdere maatregelen, zoals bijvoorbeeld sancties tegen de VS, niet uit. Huawei zegt dat het dagelijks met de overheid van de Verenigde Staten contact heeft, om ervoor te zorgen dat er geen sancties worden geschonden of regels worden gebroken.

Borgtocht vrij

Meng zelf heeft, volgens rechtbankdocumenten, last van een extreem hoge bloeddruk en maakt zich zorgen over haar gezondheid. Na haar aanhouding moest ze naar het ziekenhuis vanwege haar bloeddruk.

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Moet Nederland verdacht Huawei ook in de ban doen? 'Niet naïef zijn'

De topvrouw wil daarom op borgtocht vrijkomen. Meng heeft toegezegd dan in Vancouver te blijven om haar gelijk aan te tonen. Ze heeft nauwe banden met de stad, zegt ze. De echtgenoot van Meng en hun kind willen dan ook in Canada blijven, om Meng te steunen.