Dit robotje doodt bacteriën in je bed
Handig in hotels?

Dit robotje doodt bacteriën in je bed

12-12-2018 16:49 Laatste update: 17:50

De CleanseBot is een robotje dat rijdend op je bed met UV-C licht bacteriën moet doden. De ingebouwde UV-C-lampjes zouden afrekenen met 99 procent van alle micro-organismen.

De CleanseBot ziet eruit als een mini-robotstofzuiger, maar hij is bedoeld om met UV-C-licht de strijd aan te gaan met bacteriën, onder meer in je bed of op allerlei voorwerpen in huis. De makers richten zich in hun marketing vooral op reizigers die het robotje kunnen meenemen op reis, om ermee hotelbedden van microbes te ontdoen. CleanseBot zou genoeg hebben aan een half uur rondrijden onder de dekens terwijl hij met zijn UV-C-lampen rondschijnt. 

Daarnaast kan je een bandje over je hand schuiven om handmatig met de CleanseBot van alles te desinfecteren. Denk aan smartphone-schermen, knuffeldieren of snijplanken.Dat UV-C-licht effectief bacteriën kan doden, is al sinds het eind van de 19e eeuw bekend. Desinfecteren met UV-licht wordt al ingezet voor de meest uiteenlopende toepassingen, van ziekenhuisapparaten tot rioolwater.

Effectief?

Toch is het nog maar de vraag of de CleanseBot daadwerkelijk een bed goed kan desinfecteren. Op de promotiefilmpjes rijdt het robotje met een flinke snelheid onder de dekens door. Hij schijnt nooit langer dan een seconde of twee licht op de bacteriën, hoewel hij wel een paar keer terugkomt op dezelfde plek gedurende het half uur dat hij rondrijdt.

De makers van CleanseBot zeggen zelf dat een laboratorium de effectiviteit van het doden van bacteriën heeft bevestigd, maar dat gebeurde wel nadat uv-c-licht 30 seconde op de bacteriën scheen. Het robotje kost via Kickstarter een kleine 100 euro en de levering zou in april 2019 moeten plaatsvinden.