'Amerika wil terugslaan naar Chinese staatshackers'
Cyberoorlog

'Amerika wil terugslaan naar Chinese staatshackers'

12-12-2018 10:47 Laatste update: 10:48

De Amerikaanse regering bereidt nieuwe maatregelen voor tegen Chinese staatshackers die geheimen van Amerikaanse techbedrijven willen stelen.

De plannen zouden al in een vergevorderd stadium zijn, melden twee bronnen aan Bloomberg. Het Amerikaanse ministerie van Justitie stond op het punt om de nieuwe maatregelen aan te kondigen, maar de presentatie van de plannen is tot nader orde uitgesteld.

Het ministerie wil hackers dagvaarden die ervan worden verdacht dat ze voor Chinese inlichtingendiensten werken. De hackers zouden Amerikaanse technologiebedrijven hebben aangevallen om bedrijfsgeheimen te stelen.

Verwacht wordt dat de VS meer van het onderzoek naar de Chinese hacks openbaar zal maken. Zo zou het publiek een beter idee moeten krijgen van de reikwijdte van de Chinese hackpogingen.

Hack hotelketen Marriott

Vandaag kwam ook naar buiten dat de grote hack op de hotelketen Marriott het werk van Chinese overheidshackers zou zijn geweest. Bij de cyberaanval werden de gegevens van ruim 500 miljoen klanten gestolen. 

De hack was mogelijk onderdeel van een grotere aanval waarbij ook Amerikaanse zorgverzekeraars doelwit waren, melden ingewijden aan de New York Times. Ook het Office of Personnel Management, de instantie die gegevens van overheidsmedewerkers opslaat, zou doelwit zijn geweest van de Chinese staatshackers. 

Handelsoorlog en Huawei

De VS en China verkeren al maanden in handelsoorlog en hanteren importheffingen op producten uit het andere land. De laatste weken zijn de spanningen toegenomen. Zo werd afgelopen week in Canada de topvrouw van de grote Chinese fabrikant Huawei opgepakt. Dat gebeurde officieel voor het schenden van een handelsembargo tegen Iran, maar Trump ziet in de arrestatie ook een kans. Hij kan de kwestie gebruiken in de onderhandelingen met China. 

De Amerikaanse regering is zeer huiverig voor spionage bij het gebruik van technologie van Huawei. De Amerikaanse overheid deed Huawei daarom eerder al in de ban, waarna overheden in meerdere landen hetzelfde deden.