Beeld © YouTube | Easy Remote
Beeld © YouTube | Easy Remote
RTL Nieuws

'WAAR ZIT DE MUTE-KNOP?' Hoesje moet afstandsbediening simpeler maken

13 december 2018 15:41

Het vinden van de aan- en uitknop of het regelen van het geluid, kan met moderne afstandsbedieningen een hele opgave zijn. Vooral voor bejaarden. Twee Belgische studenten hebben daar nu iets op bedacht.

Jellert De Vol en Felix De Hoog ontwierpen de 'Easy Remote': een hoesje voor de afstandsbediening die ervoor zorgt dat alleen de meest gebruikte knoppen nog zichtbaar zijn. De hoesjes worden aangepast op de afstandsbediening en de gebruiker en met een 3D-printer gemaakt.

Vooral voor ouderen zou de Easy Remote een uitkomst zijn. "Zij zijn niet altijd even goed met de technologie van vandaag. De praktijk leert ons dat ze soms op de verkeerde knoppen drukken, al dan niet bewust. Hierdoor gebeuren er onverwachtse dingen, zoals het beeldscherm dat wijzigt van instelling", schrijven de jongens.

'Senioren zijn enthousiast'

In een zorggroep in het Belgische Kortrijk mogen bejaarden de afstandsbediening testen. "Onze senioren zijn razend enthousiast", zegt een medewerker tegen Het Laatste Nieuws. "Met zo'n hoes kan je enkel nog op de cijfers duwen, de volumeknop, de knop om van post te veranderen en op aan en uit."

De Easy Remote viel onlangs in de prijzen op het Belgische Inspire Healthcare Event. Met het geld dat de studenten daarvoor kregen kunnen ze het ontwerp verder te ontwikkelen en het hoesje testen bij een groter publiek.