Beeld © Getty Images
Beeld © Getty Images
Nieuws

Fout Facebook: apps konden bij foto's die nog niet gepubliceerd waren

14 december 2018 19:46

Door een fout in de app van Facebook konden apps van andere bedrijven foto's zien van gebruikers die níet op Facebook zelf waren gepost.

In totaal hadden 876 appbouwers van ongeveer 1500 apps toegang tot foto's van maximaal 6,8 miljoen gebruikers, meldt Facebook zelf. Het kunnen foto's zijn geweest die gebruikers op de Facebook-onderdelen Marketplace of Stories zijn geplaatst, maar dus niet op de tijdlijn van de sociale netwerksite.

Het eerste is zoals de naam al verraadt een onderdeel waar gebruikers onderling spullen kunnen kopen en verkopen, het tweede een platform waar een post 24 uur op staat en dan verdwijnt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Op bezoek bij Facebook: deze mensen houden je tijdlijn schoon

Wel geüpload, niet gepost

Maar het kunnen ook foto's zijn die gebruikers al wel hadden geüpload, maar nog niet definitief hadden gepost. Het gaat dan om een concept-bericht, wat bijvoorbeeld niet is gepost omdat iemand geen goede internetverbinding meer had, geeft het bedrijf als voorbeeld.

Dat kan ook omdat iemand besloot dat de foto toch maar beter niet online kon komen. 

12 dagen

Door een foutje konden app-ontwikkelaars deze foto's toch al zien, terwijl zij daar normaal geen toegang tot hebben. De fout duurde van 13 tot 25 september, daarna is het gat gedicht. 

Melding

Facebook benadrukt dat het alleen gaat om erkende apps en alleen om foto's van gebruikers die de apps toestemming daarvoor hadden gegeven.

Gebruikers die mogelijk getroffen zijn, zullen via Facebook zelf op de hoogte worden gebracht. Daar zullen ze zien welke apps toegang hebben gehad tot de foto's. Het bedrijf zal samenwerken met de ontwikkelaars die de foto's konden binnenhalen om deze weer te verwijderen uit hun bestanden.