Bright 25 van 2018: YouTube, e-stepjes en de Sleepwet
Deel 1 van de tech-jaarlijst

Bright 25 van 2018: YouTube, e-stepjes en de Sleepwet

17-12-2018 19:22 Laatste update: 18-12-2018 01:02

De 14e editie van onze jaarlijst Bright 25. Dit waren de 25 belangrijkste tech-trends en de beste gadgets, content en diensten van 2018. In dit eerste deel lees je over de nummers 25 tot en met 21. Volg de komende dagen de andere delen.

25 YouTube Premium 

Op Netflix wordt wekelijks een miljard uur aan content gekeken. YouTube haalt dat in een dag. En de cijfers stijgen nog steeds. Het aandeel van YouTube Premium, het abonnementsdeel van het videoplatform dat sinds augustus ook in Nederland beschikbaar is, is daarin nog heel bescheiden. Maar als je niet langer advertenties wilt wegklikken, dan heb je voortaan tegen betaling die mogelijkheid. De recente toevoeging van de feature Stories - afgekeken van Instagram dat het weer schaamteloos heeft gekopieerd van Snap - moet zich nog bewijzen. Begin november haalden we bij Bright een YouTube-mijlpaal met meer dan 50 duizend subscribers op ons kanaal. Inmiddels staat de teller bijna op 55.000. Daarmee is Bright het grootste Nederlandse techkanaal op YouTube.

24 Elektrische stepjes

Langzaam maar zeker duiken ze in het straatbeeld op, de elektrische stepjes. Zelf zijn we zwaar onder de indruk van de Xiaomi Mi M365. Legaal zijn de voertuigen in Nederland overigens niet, want fabrikanten en importeurs nemen nog niet de moeite om de voertuigen te laten keuren door de RDW. Daar gaat wellicht verandering in komen, als we hier - in navolging van buitenlandse steden - ook elektrische deelsteps krijgen. Zo lijkt aanbieder Bird graag in Nederland actief te willen worden. In Rotterdam bijvoorbeeld, dat een test wil toestaan als de stepjes door de RDW-keuring zijn gekomen. Blijft de vraag of de elektrische (deel)step in fietsland Nederland net zo’n succes wordt als bijvoorbeeld in Parijs. Zeker nu we zo massaal de elektrische fiets omarmen.

23 Xbox Adaptive Controller  

Deze controller van Microsoft maakt games toegankelijk voor mensen die door een lichamelijke beperking niet met een normale controller overweg kunnen. De manier waarop is slim: elke knop op een normale controller is bij deze Adaptive Controller een mini-jack-ingang. Niet voor audio, maar om aansluitingen op maat in te pluggen. Denk bijvoorbeeld aan voetpedalen voor iemand die de kracht niet in de vingers heeft, of voor een grote joystick in plaats van de kleine controllersticks. Zo kan elke gebruiker de bediening aansluiten die het beste voor hem of haar werkt. Zelfs het op maat (laten) maken van zulke knoppen is dankzij het gebruik van mini-jacks niet duur. Niet voor niets noemde Time Magazine de Xbox Adaptive Controller één van de beste uitvindingen van dit jaar.

22 Sonos Beam  

Even leek Sonos zijn langste tijd te hebben gehad toen Amazon en Google massaal slimme speakertjes begonnen te verkopen. Het Californische bedrijf reageerde sterk en op zijn kenmerkende open manier. Net zoals het eerder gebruikers ondersteuning bood voor vrijwel elke denkbare muziekdienst, zo wil het zijn speakers laten werken met alledrie de grote virtuele assistenten: Amazon Alexa (officieel nog niet beschikbaar in Nederland), Siri (in eerste instantie alleen via Airplay 2) en Google Assistant (uitgesteld naar begin 2019). Dat begon al met de kleine Sonos One eind vorig jaar en afgelopen zomer kwam daar de compacte Sonos Beam bij: een soundbar voor je tv, een draadloze luidspreker voor je muziek en een slimme speaker voor je huis. 

21 Sleepwet  

Millennials zijn nogal eens het mikpunt van spot (vanwaar die blote enkels als het zo stervenskoud is buiten?) maar het waren wel vijf studenten die erin slaagden om genoeg handtekeningen te verzamelen voor een correctief referendum over de Sleepwet. Na een inhoudelijke campagne stemde in maart een kleine meerderheid tegen de wet die de inlichtingendiensten meer bevoegdheden geeft om internet af te tappen. Er kwamen een paar kleine aanpassingen, maar de wet trad gewoon in werking. Uit een voortgangsreportage die de toezichthouder op de geheime diensten in december publiceerde, blijkt dat de diensten bij de uitvoering van de wet nog onvoldoende rekening houden met de privacy van onschuldige burgers. Zo wordt de vrees van de tegenstanders van de wet bewaarheid, en blijken de kritische millennials die de straat opgingen voor een referendum, het toch goed te hebben gezien.

Lees de komende dagen de rest van de Bright 25-jaarlijst op Bright.nl. Volg ons ook op Twitter en Facebook