Deze gezichten lijken echt maar zijn gemaakt met software
Enge algoritmes

Deze gezichten lijken echt maar zijn gemaakt met software

18-12-2018 16:37 Laatste update: 19-12-2018 10:28

Een nieuw hoogtepunt in hoe kunstmatige intelligentie in staat is om nepbeelden te creëren: nieuwe algoritmes maken nepgezichten die opvallend echt lijken.

De laatste jaren heeft de zogeheten deepfakes-technologie grote sprongen gemaakt. Deepfakes zijn door de computer gegenereerde foto's of video's die zo echt lijken dat ze moeilijk van de realiteit te onderscheiden zijn. Zo worden bijvoorbeeld hoofden van Hollywood-sterren op pornoactrices geplakt.

Een nieuw griezelig hoogtepunt is het onderzoek van de chipmaker Nvidia, dat met algoritmes zeer realistische portretfoto's kan genereren. Bijzonder aan dit onderzoek is dat de gezichten heel makkelijk aan te passen zijn, door een andere foto toe te voegen. Eerder zetten dezelfde onderzoekers de technologie al in om allerlei nepberoemdheden te maken.

Spelen met variabelen

De technologie is nu nog beter geworden, waardoor meer details worden weergeven in de foto's. Het algoritme kan ook meer verschillende elementen van het gezicht herkennen. Dit geeft de onderzoekers uitgebreidere mogelijkheden om te spelen met variabelen, zoals ras, leeftijd, gender en sproeten, schrijft Technology Review

Een reeks 'nepberoemdheden', gegenereerd door AI

Gaming en nepnieuws

De technologie kan gebruikt worden om bij games realistische beelden te creëren. Elke passant in een spel kan opeens een uniek en niet van echt te onderscheiden hoofd krijgen. De schaduwzijde van de technologie is dat het in verkeerde handen ook kan leiden tot nepnieuws en een wantrouwen naar wat echt of nep is.

Het onderzoek wordt uitgelegd in een video.

In het kort: wat zijn deepfakes?

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's