Bright 25 van 2018: E-bikes, series en scifi
Deel 2 van de jaarlijst

Bright 25 van 2018: E-bikes, series en scifi

18-12-2018 22:57 Laatste update: 19-12-2018 23:35

De 14e editie van onze jaarlijst Bright 25. Met de 25 belangrijkste tech-trends, gadgets, content, designs en diensten van 2018. In dit tweede deel lees je over sciencefiction, The Ocean Cleanup en e-bikes.

Lees ook deel 1 van de tech-jaarlijst Bright 25

20 Star Wars-implosie

"I felt a great disturbance in the Force, as if millions of voices suddenly cried out in terror and were suddenly silenced. I fear something terrible has happened”, zei Obi-wan Kenobi in A New Hope. Zo’n verstoring was dit jaar goed voelbaar in het Star Wars-universum. Veel fans vonden The Last Jedi eind vorig jaar een belediging van ‘hun’ favoriete scifi-saga. Die rekening kreeg Disney dit jaar betaald doordat de nieuwe film Solo, die vreemd genoeg in mei verscheen in plaats van december, uitdraaide op een flop. Een van de meest geliefde en succesvolle verhalen uit de geschiedenis van de populaire cultuur bleek toch kwetsbaar. De vele plannen voor vervolgfilms en series werden tijdelijk in de koeling geplaatst. We zullen in 2019 op Disney+ kunnen zien wat er nog doorgaat en of Disney de dark side heeft kunnen afwenden.

19 Annihilation 

Eén van de beste sciencefictionfilms van 2018 verscheen direct op Netflix. De beklemmende film Annihilation van Ex Machina-regisseur Alex Garland is ook een omslagpunt voor Netflix. De dienst blijft maar belangrijker worden en passeert tegenwoordig dus zelfs de bioscoop. In de categorie scifi genoten we dit jaar ook van Ready Player One, een boekverfilming door Steven Spielberg, die op allerlei manieren verkeerd had kunnen gaan maar uitpakte als instant klassieker. Hij gaat de strijd van leukste popcornfilm van het jaar aan met Avengers: Infinity War, waarin alle bekende Marvel-helden eindelijk bij elkaar kwamen, om vervolgens van de helft afscheid te moeten nemen.   

18 Ocean Cleanup System 001

Het idee voor The Ocean Cleanup van Boyan Slat dateert al van 2012, maar dit jaar begon het Pac-Man-achtige schoonmaaksysteem eindelijk echt met het opruimen van afval in de Grote Oceaan. Helemaal zoals gehoopt verloopt de schoonmaakoperatie nog niet. De installatie beweegt vooralsnog te langzaam en houdt het verzamelde afval niet vast. Slat heeft echter goede hoop dat die problemen zijn te verhelpen. Een andere Nederlander heeft ook plannen om afval op te ruimen, maar dan buiten de dampkring. Met zijn Space Waste Lab wil kunstenaar Daan Roosegaarde het probleem van ruimteafval onder de aandacht brengen.

Daan Roosegaarde wil ruimteafval bestrijden:

17 Bodyguard

Ondanks de break van Game of Thrones en Mr. Robot was 2018 weer een topjaar voor series. Zo waren de nieuwe seizoenen van Westworld, Better Call Saul, The Handmaid’s Tale en Ozark weer om van te smullen. Kijkend naar de nieuwkomers zijn Maniac en Homecoming therapeutisch goed. Mindhunters en Manhunt: Unabomber gaan verder in de stijl van het eerste seizoen True Detective en de scifi-series Lost in Space en Altered Carbon vielen ook in goede aarde. Ook waren The End of the *** World en Barry grappiger dan de titels doen vermoeden. De absolute aanrader voor een breed publiek (16+) vinden wij Bodyguard, met een hoofdrol voor Robb Stark, eh, Richard Madden. Zes afleveringen van een uur met werkelijk non-stop suspense.

16 VanMoof Electrified S2

In tegenstelling tot e-steps mogen e-bikes (tot 25 km/u) en speed e-bikes (tot 45 km/u) al wel op de openbare weg in Nederland. We hebben er heel wat getest dit jaar. Van de vreemde Tsinova Ion, die uit zichzelf ging rijden en onze studio molde, tot de Lamborghini onder de speed e-bikes, de ST5 van Stromer, die tienduizend euro kost. Wij waren zeer gecharmeerd van de Stout e-bike van Ampler uit Estland. Net als bij Vanmoof en Roetz, beide uit Amsterdam, zie je aan de fiets niet af dat ze elektrisch zijn. Onze favoriet is het allernieuwste model van VanMoof, de Electrified S2, voorzien van een ingenieus 'schopslot'. Onze hoofdredacteur Erwin heeft er een. Of nou ja, had, want al na vier dagen werd 'ie gestolen. De fiets heeft een tracker ingebouwd, maar na een week hadden de 'bike hunters' van VanMoof hem nog niet teruggevonden. 

De komende dagen lees je de rest van de Bright 25 van 2018. Volg ons op Twitter en op Facebook.

Zo werkt het schopslot van de nieuwe VanMoof e-bike

Bright 25 van 2018

Deel 1: nummers 25 t/m 21