Bedrijf Elon Musk vervoert auto's door speciale tunnel
The Boring Company

Bedrijf Elon Musk vervoert auto's door speciale tunnel

19-12-2018 09:19 Laatste update: 09:26

The Boring Company, het bedrijf van Tesla-baas Elon Musk, heeft in Los Angeles een testtunnel geopend waarin Tesla-auto's als een trein worden vervoerd. Liften brengen de auto's van de straat naar de tunnel en weer terug.

The Boring Company heeft woensdagochtend het eerste deel van zijn testtunnel in Los Angeles officieel gepresenteerd. Bij de demonstratie werden Tesla-auto's door een lift naar beneden gebracht, waarna ze door de tunnel werden vervoerd. Bij aankomst werden de auto's met een lift weer naar boven gebracht, om vervolgens de weg op te rijden. De auto's worden uitgerust met een speciale intrekbare wieluitrusting, waarmee ze door de tunnel rollen. De wieluitrusting kunnen Tesla-rijders binnenkort als accessoire kopen voor 200 tot 300 dollar, zegt Musk.

De snelheid van de Tesla Model X-auto's tijdens de demonstratie was volgens Amerikaanse media nog vrij laag. De wagens gingen niet veel sneller dan 50 kilometer per uur en de reis voelde nogal hobbelig aan. 

'Ondergrondse snelweg'

De testtunnel laat volgens Musk zien wat er in de toekomst mogelijk is met een netwerk van tunnels, die veel goedkoper zijn te bouwen dan de huidige tunnels voor metro's en treinen. De tunnels zijn ook onder elkaar aan te leggen en kunnen zo een 'ondergrondse snelweg' vormen. Op strategische punten komen afritten of liften voor zelfrijdende auto's. Er komen ook speciale voertuigen voor voetgangers en fietsers, die per ritje 1 dollar moeten betalen.

Het doel van The Boring Company is om sneller ondergronds vervoer aan te bieden. Het vervoersysteem in de tunnel moet uiteindelijk volgens Elon Musk snelheden van 240 km/u kunnen halen. Het systeem is niet alleen geschikt voor Tesla's, maar moet door 'elke zelfrijdende elektrische auto' te gebruiken zijn. De tunnels in Los Angeles moeten ook helpen bij het verminderen van de grote verkeersproblemen in de stad.

Nog geen hyperloop

Musk zegt dat hij 'uiteindelijk' meerdere tunnels aan elkaar wil verbinden om er zogeheten hyperloops van te maken. In een hyperloop worden speciale capsules door een buis met weinig luchtweerstand met veel hogere snelheden vervoerd. Dat is voorlopig echter nog niet aan de orde in Los Angeles, zegt Musk.

De bouw van de tunnel, die loopt van het SpaceX-terrein naar het nieuwe O'Leary Station, kostte tot nu toe al 10 miljoen dollar. Uiteindelijk wordt hij ruim 3 kilometer lang. Voorlopig is de tunnel nog alleen toegankelijk voor genodigden. 

Eerste indruk: Tesla Model 3