Google Docs straks ook zonder Google-account te bewerken
Met pincode

Google Docs straks ook zonder Google-account te bewerken

19-12-2018 12:24 Laatste update: 12:25

Google geeft gebruikers de mogelijkheid om zonder account Google Docs te bekijken en te bewerken. De methode werkt met een pincode.

In eerste instantie is de functie er voor zakelijke gebruikers van de testversie van G Suite, meldt Google. Er is al langer een mogelijkheid bij Google Docs om bestanden te delen met gebruikers zonder account, maar die methode is niet erg veilig. Gebruikers sturen dan een link, en bepalen of de ontvanger het document alleen mag bekijken, of ook opmerkingen mag toevoegen of zelfs mag bewerken.

De nieuwe methode lijkt daarop, maar werkt met een pincode. Die moet na het klikken op de deel-link worden ingevoerd door de ontvanger. Zo is inloggen niet nodig, maar kan de link ook niet zomaar door iedereen gebruikt worden om een document te bekijken of bewerken. Bovendien kan de eigenaar van het bestand het delen op elk moment uitschakelen.

Concurrentie met Office 365

De functie werkt voor bestanden van Google Docs, Sheets en Slides en moet het voor bedrijven aantrekkelijker maken om Google Drive en Google Docs te gebruiken. Nu is Office 365 van Microsoft nog altijd erg populair binnen bedrijven, ook voor het werken aan gedeelde bestanden. Google richt zich steeds meer op die markt.

Zakelijke gebruikers die de functie alvast willen proberen, kunnen zich inschrijven voor de bèta