Designprijs: spijkerbroek die voor helft uit oude jeans bestaat
Vlaamse innovatie

Designprijs: spijkerbroek die voor helft uit oude jeans bestaat

06-02-2019 12:15 Laatste update: 13-02-2019 10:30

De HNST-spijkerbroek bestaat voor 50 procent uit gerecycled denim, met als resultaat 'de meest duurzame jeans ter wereld'. De makers wonnen een van de belangrijkste Vlaamse designprijzen.

De mode-industrie is de op één vervuilendste, en dat terwijl de kledingproductie in vijftien jaar is verdubbeld. Kleding wordt ook sneller dan ooit of zelfs ongedragen weggegooid. De Vlaamse jeansmakers HNST doen daar wat mee, letterlijk. De jeans bestaan voor 50 procent uit afval. Vanuit heel Vlaanderen werden 11000 oude broeken ingezameld, waarvan de helft nog goed genoeg was voor de kringloopwinkel. De andere zijn omgezet in gerecyclede jeans.

'Meest duurzame jeans'

De meest duurzame jeans ter wereld, zo noemt HNST zijn spijkerbroek. En naast de skinny, tapered of rechte spijkerbroek voor dames en heren dan ook maar meteen ‘s werelds groenste spijkerjack en tuinbroek. Met onderhouds- en reparatieservice en een prijs van 179 euro zijn ze aan de dure kant maar als je de prijsopbouw leest heel redelijk. Het design en de pasvorm komt van de Vlaamse Ellen Robinson, die ook voor bekende jeansmerken als Lee en Bellerose ontwerpt.

"De vezels van de gerecyclede oude jeans worden gemengd met Tencel (gemaakt uit houtpulp) en bij onze partner European Spinning Group in Vlaanderen opnieuw tot garen gesponnen", zegt Antwerpenaar Tom Duhoux van HNST. Dat scheelt niet alleen grondstof, afval en transport maar ook water. Normaal is voor een jeans 600 liter water nodig om het garen blauw te kleuren, plus diverse chemicaliën om het indigopoeder op te lossen.

Zonder chemicaliën

Het kleurproces is dan ook binnen de textielindustrie de allergrootste vervuiler. Je HNST-broek krijgt zijn kleur zonder chemicaliën: in het SmartIndigo kleurproces fixeren elektrocellen het indigopoeder op de denim.

De knopen zijn herbruikbaar, ze kunnen opengeschroefd worden. “De productie van de HNST-jeans vindt plaats in Italië. Op die manier kunnen we ook de beste arbeids- en kwaliteitsomstandigheden garanderen.”

Designprijs

De duurzame kledingcollectie heeft vorige week een Henry van de Velde-award gewonnen. Deze awards zijn het Vlaamse equivalent van de Dutch Design Awards, de Oscars van het ontwerp.

Andere duurzame jeans zijn de leasejeans MUD, de Levi’s van plastic flessen, G-Star for the Oceans en de duurzame denimcollectie van het Zweedse Weekday.